Klaus ma nevezi ki az új cseh kormányfőt

Tegnap, pontosan egy hónappal a csehországi képviselőházi választás után Václav Klaus államfő bejelentette: ma Petr Necast, a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnökét nevezi ki miniszterelnökké.

Somogyi Mátyás
2010. 07. 07. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választás győztese ugyan a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) volt, ám képtelennek bizonyult kormányt felállítani, mivel a jobbközép formációk – az ODS, a TOP 09 és a Veci Verejné (Közügyek) nevű új párt – a kétszáz tagú képviselőházban együttvéve 118 mandátummal többségi kormányt alakíthatnak.
A kormányalakítási tárgyalásokon a három párt hamar megegyezett a parlament tiszti karának személyi összetételében. A képviselőház elnökévé Miroslava Nemcovát, az ODS első alelnökét választották. Újdonság, hogy a kommunista párt jelöltjét nem választották be a törvényhozó testület vezetésébe, amit a Közügyek pártja azzal indokolt, hogy „a háború után a Bundestagban sem lehetett náci párt”. A három párt eddigi tárgyalásaiból kitűnik, hogy teljes köztük az egyetértés a korrupció elleni hatékony intézkedéseket illetően, a közszféra terén foganatosítandó takarékossági lépésekben, a közrend megszilárdításában. Ugyanakkor viták folynak köztük például a pénzügyi, illetve a belügyi tárca vezetőjének személyéről. A pénzügyek irányítására egyaránt igényt tart az ODS és a TOP 09 is. Feltűnést keltett a Közügyek illetékeseinek tegnapi bejelentése, hogy ha nem a párt elnöke, Radek John kapná meg a belügyi tárcát, akkor nem vesznek részt a további kormányalakítási tárgyalásokban. Petr Necas a médiumokon keresztül történő üzengetéseket szakszerűtlen módszernek nevezte.
A miniszterelnökké kinevezett Petr Necas a morvaországi Uherské Hradistében született 1964-ben. A brnói egyetem természettudományi karán plazmafizikai szakból doktorált. 1991-től tagja az ODS-nek, évekig volt a párt alelnöke, egy ideig első elnökhelyettese. 2002-ben Mirek Topolánekkel szemben indult a pártelnöki tisztségért, ekkor csupán két szavazat hiányzott megválasztásához. Topolánek 2010-ben történt lemondása után az ODS választási listavezetője volt, megbízták a pártelnöki teendők ellátásával, majd az egy héttel ezelőtt tartott tisztújító kongresszuson a párt elnökévé választották.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.