Továbbgondolt tündérbirodalom

A legnaposabb osztrák tartományban bóklászva olyasmit érez az ember, mint a Káli-medencében. Bármerre néz, zúdul rá valami aszús bódultság. Egyszerre érzi a repceföldek, a rosaliai eper, a kifakadt szőlőszemek, a penészes pincék illatát, tenyérnyi gömbben látja az időt, bőkezűnek az Istent. Barangolások Burgenlandban, a ma is élő Esterházy-birodalomban.

Klementisz Réka
2010. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dűlők mentén, két keréken. Több mint kétezer kilométer hosszú kerékpárút hálózatával Burgenland igazi biciklisparadicsom. A kerékpáros turizmusra az utóbbi években komoly infrastruktúra épült, és a kistérségi forgalom pezsdítése érdekében egy új kezdeményezést is indítottak. A Next Bike szolgáltatással akár naponta 5 euróért hozzá lehet jutni minőségi kerékpárokhoz, amelyeket a Fertő tó környékén kialakított 16 állomás bármelyikén fel lehet venni, és ott is lehet hagyni. A rendszer a www.nextbike.at honlapon keresztül előzetes regisztrációval működik, egyelőre csak Burgenlandban, de már tervezik a kerékpárkölcsönzés kiterjesztését Sopronra és környékére is.


Ha a sógorok valamihez nagyon értenek, az a wellness. Alighogy átzökken az ember a láthatatlan osztrák–magyar határon, magával ragadja a múltba az egykor volt Esterházy-tündérbirodalom, a végvári vidék, a húsz éve még csak a többi osztrák tartomány nyomában vánszorgó Burgenland helyén virágzó turisztikai paradicsom. Vérfrissített borkultúra, öszszefogások, helyi termékek; jólét a javából. A középkori szellemek lakta végvári vidék az utóbbi húsz évben kikecmergett a gazdasági elmaradottságából, a burgenlandi örökség javát kezelő Esterházy család is forgatókönyvet váltott: a fényűző barokk tündérbirodalom tovább él, csak máshogy.
Palackba zárt történelem
Tölgyfaillat, a falakon dizájnagyag, elképesztő méretek. Az Esterházy család Darázsfalván (Trausdor) felépített pincészetében úgy sorakoznak a márkás barique hordók, mintha űrbéli üvegburába rakosgatták volna őket. Az Esterházyak több mint kétszáz éve művel(tet)ik a Lajta-hegység déli lejtőit, ma 75 hektár szőlőből készítenek borokat a könnyűtől a testesig, négy éve már Európa egyik legmodernebb csúcsborászatában. Csak a darázsfalvi hipermodern pincészetre hatmillió eurót költött a család vagyonát kezelő Esterházy Alapítvány. Nem hiába.
Kóstolunk cabernet alapú cuvée-t, Haydn emlékének ajánlott vöröset, gyümölcsös, tiszta struktúrájú olaszrizlinget, zweigeltet, s bár az Esterházy borok versenyeken is jól szerepelnek (a 2006-os évjáratú Tresoro fantázianevű cuvée az ez évi pannon bormustra csúcsbora lett), a melléjük kínált csemegék hagynak igazán hosszú utóízt. Az Esterházy paprikalekvárt zweigelttel főzik, a chililekvárt kékfrankossal, a pinot blanc birslekvárhoz passzol. Még egy évente közel félmillió palack előállítására méretezett űrbéli borüzembe is becsempészik az otthonos, házias ízeket.
Küllemre hódít a minimál dizájn; ez már a szép új világ, ahol a penész is látványelem. A letisztult elegancia mögött komoly gépezet vezérel minden apró részletet. A borok több mint hatvan százalékát elnyeli az ázsiai piac. Japánban az Esterházy nem csak brand: egy korty évezredes Európa. A történelem furcsa fintora, hogy az Esterházy borokat jobban ismerik a Távol-Keleten, mint nálunk, a szomszédban.
Pannon ízek, helyi termékek
Libamájterine almakabátban, spárgahableves, májusi bak az Esterházy erdőből. Csúcsgasztronómia a kismartoni kastély tövében, a Henriciben. Burgenland nemcsak a borkultúrában látta meg a kapaszkodót a turizmus fellendítéséhez, a gasztronómiába is friss lendületet vittek. Az utóbbi években új pannon konyha néven terjedt el egy új irányzat, ahol a szakács kizárólag a régió első osztályú natúrtermékeiből – a töktől a szelídgesztenyén át a szürkemarháig és a fogasig – válogat. A burgenlandi termelők, vendéglátók felismerték; csak akkor van esélyük tartósan a régióba csábítani a turistákat, ha a gasztronómiában is egyedit, olyat kínálnak, amit hiába keresnének máshol.
Savanyúkúton (Bad Sauerbrunn), a történelmi fürdőváros egyik szatócsboltjában Herr Tschürtz büszkén kóstoltatja családi sonkamanufaktúrája termékeit. Olaszországba jár ihletért, ott, a torinói piacon tobzódva érzett rá a slow food mozgalom lényegére. A gyorséttermek, a jellegtelen tucatételek, az élvezet nélküli rohamevés elterjedése ellen fellépő gasztronómiai forradalmat Carlo Petrini indította el a 80-as évek közepén Olaszországban.
Bad Sauerbrunnban, a gyógyfürdő épületében működő boltban a slow food több mint hangzatos filozófia. A polcokon kizárólag a régió termékeit kínálják, s mert felismerték, fellendülést csak öszszefogással érhetnek el, a sonkák, a sajtok és a rosaliai eperből készült csemegék mellett helyet kapnak a burgenlandi borászok is.
Vakvágányon, szabadon
Oberpullendorf (Felsőpulya) és Horitschon (Haracsony) között, egy feleslegessé lett vasúti mellékvonalon évek óta vágánygépko-csin, azaz hajtányon tekerhet faluról falura, akinek a burgenlandi wellnessbe belefér egy kis kaland. A hajtánypálya ötlete egy helyi vállalkozó fejéből pattant ki, végigverekedte az osztrák bürokrácián, ma pedig imába foglalhatják a nevét a környező települések vezetői; a hajtánypálya évente több ezer turistát vonz a régióba. Nem kellett sok a sikerhez, csak egy konok ötletember, aki túllátott a vakvágányon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.