A kávéfőzés történetéről

T Á R L A T Hosszú út vezet a piros bogyós gyümölcstől a fekete levesig, még hosszabb az első kávédarálóktól a 2010-es, kávékapszulás csodamasinákig: ennek az útnak a mérföldköveit ismerhetjük meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum kávétörténeti kiállításán.

R. Kiss Kornélia
2010. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keletről jön a fény (ex oriente lux) – ahogy a mondás is tartja, és ez áll a Törökországból érkező kávé történetére is, európai szemmel biztosan. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum kiállítása azért is érdekes, mert általa végigkövethetjük a kávéval kapcsolatos szemléletváltásokat.
A legenda szerint Majláth István, Török Bálint és Thököly Imre elfogatása is a vacsorát követő feketeleves feltálalásával esett egybe, de a magyar ízlésvilág valószínűleg egyébként is idegenkedett a keserédes nedűtől: a török előkelőségek „valóságos jó fekete téntát” isznak, legalábbis Gárdonyi egri kémjének jelentése szerint. Az 1700-as évektől megszeretik, s egyszerre a Nyugat vívmányának tulajdonítják. Kezd elterjedni a kávéházi kultúra, s ezen igen keveset változtatnak a felvilágosodás poétáinak Voltaire-től kölcsönzött intései: a magyarok közül Orczy Lőrinc és Barcsay Ádám is felemlegeti a kávé humanitárius szempontból igencsak kétes eredetét, az utóbbi alkotása a „rab szerecsen véres veríték-gyümölcséről” valószínűleg mindenki számára ismert, a XVIII. század második felében íródott. Ekkor az olaszok már régen, a törökök még régebben áldoztak a koffein oltárán, és elkezdődött a kávéfőzés technikájának rohamos fejlődése. Török szokásként még a pompa, a különlegesen díszített edények, a rítus fontossága uralta a kávéfogyasztást, aztán érkezik az európai ember, az örök Faust a maga törekvéseivel: többet, gyorsabban, ügyesebben. A fejlődésbe beleszólnak a franciák is: a mai kávéfőzési mechanizmus alapjait a XIX. század első éveiben rakta le Jean-Baptiste de Belloy párizsi érsek, aki két edényt helyezett egymás fölé, középre jött a szűrő. Aztán következtek a németek a maguk precizitásával, az első kávéfőzőik inkább kémiai labor eszközeire hasonlítanak, így is nevezték, lombikos kávéfőzőnek, majd a karlsbadi porcelánok, és megérkezünk a XX. századba. Ez idő tájt már a legkülönbözőbb fejlesztéseket éri meg a kávéfőzők mechanikája, és befigyel az elektromosság is. Furcsa, hogy ennek ellenére ma nemigen használjuk a kotyogós kávéfőzőre hasonlító, sőt időnként akár kétfunkciós (tűzhelyen és konnektorban egyaránt működő) otthoni kávéfőzőket, a háztartásokba ugyanis az első nagy teljesítményű ipari masinák kicsinyített másai törtek be inkább, persze a klasszikus, egyébként olaszországi eredetre visszamenő kotyogós megtartásával, amelyet ezerféle színben és fazonban gyártottak a XX. század első évtizedeitől fogva.
Külön fejezet a kiállításban az eszpresszó megjelenése, amelyet fantasztikus újdonságként hirdetnek a korabeli plakátok: nem meglepő, hogy ez is Olaszországból érkezett, ahol eredetileg „gyors, sürgős” jelentéssel bírt a presso kifejezés. Az első presszógépeken kívül megcsodálhatjuk az első világháborús hordozható kávékonyhát és a magyar specialitásokat, amelyeket Simon Imre világmárkákat termelő híres üzemében, később a Ganz gyárban és mind a mai napig a Szarvason állítanak elő. Ezenkívül a tárlat felvonultat néhányat a legújabb, kapszulával és filterrel működő, gyönyörű kávégépek közül. A múzeumi kísérőprogramban legközelebb augusztus utolsó szombat délutánján ismerkedhetünk meg egy avatott kávészakértővel, azaz baristával, aki értékes tanácsokat osztogat a kávét főzőknek, és kávékülönlegességeket is készít majd a vendégeknek.
(A fekete leves – a kávéfőzés története, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum valamint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum közös időszaki kiállítása, október 24-ig.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.