Boc leváltását sürgetik a demokraták

2010. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzó román demokrata-liberális párton (PDL) belül egyre többen kacérkodnak Emil Boc miniszterelnök, az alakulat elnöke leváltásának gondolatával. Cristian Preda, a jobbközép alakulat európai parlamenti képviselője a hét végén úgy vélekedett, hogy a PDL népszerűségének példátlan zuhanása miatt immár nem elégséges a Boc-kabinet őszre tervezett átalakítása, hanem magának a miniszterelnöknek is át kell adnia a helyét.
A számok márpedig gyászosan alakulnak úgy a kormánypárt, mint az államfő számára.
A felmérések azt mutatják, hogy az elmúlt két év során rendezett választásokon rendre 30 százalék körül teljesítő demokratákra jelenleg a megkérdezettek mindössze 13,7 százaléka voksolna, a tavaly decemberben újraválasztott Traian Basescu elnökkel szemben pedig a válaszadók 80 százaléka bizalmatlan.
Eközben az ellenzéki szociáldemokraták (PSD) népszerűsége 40, a liberálisoké (PNL) pedig húsz százalék körül mozog. Cristian Preda szerint Boc immár nemcsak a lakosság körében, hanem pártján belül is elveszítette hitelét, távozása emiatt elengedhetetlen. Petru Filip, a PDL alelnöke úgy véli, pártjának meg kellene osztania a kormányzás felelősségét korábbi szövetségesével, a liberálisokkal, és adott esetben át kellene adnia a miniszterelnöki posztot a PNL-nek.
Emil Boc kormányfő, PDL-elnök viszont tegnap leszögezte: nem foglalkoztatják a mostani felmérések adatai, és ha kormánya folytatja a megkezdett reformokat, a 2012-es önkormányzati és parlamenti választásokon a jelenlegi koalíciós pártok jól fognak szerepelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.