Elbukott népszavazás a ciánról

2010. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félsiker született a környezetre és a lakosságra egyaránt veszélyt jelentő ipari tevékenység betiltását célzó nagybányai népszavazáson. Az észak-erdélyi városban vasárnap rendezett referendumon a szavazásra jogosult 125 ezer polgárnak ugyanis mindössze 12,64 százaléka járult urnák elé, hogy véleményt nyilvánítson a ciántechnológia és az ólomkohászat ügyében. A 15 ezer résztvevő túlnyomó többsége, 95 százaléka így hiába voksolt nemmel a referendumon.
Mint ismert, a Mihail Prohorov orosz milliárdos tulajdonában lévő Polyus Gold aranykitermelő óriás romániai leányvállalata több tíz millió eurós beruházással kívánja feldolgozni az elmúlt évtizedekben a kitermelés nyomán felgyűlt aranyat és ezüstöt egy Nagybánya közeli zagytározóból. Az önkormányzat azonban áprilisban felfüggesztette az építkezési engedélyek kibocsátását a tíz évvel ezelőtti bányabalesetért felelős egykori Aurul színesfém-feldolgozó térségében. Ezenkívül a nagybányai képviselő-testület határozattervezetet készül elfogadni a ciántechnológia alkalmazásának betiltásáról, az ennek érdekében eredetileg hétfőre összehívott ülést augusztusra halasztották.
Ludescher István, a máramarosi megyeszékhely megbízott polgármestere közölte, a népszavazás érvényességét helyettesíteni hivatott határozatot beterjesztik Románia parlamentje elé, hogy országosan betiltsák a ciántechnológiát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.