Hárommillió külhoni magyar diplomata

2010. 08. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarverés Nagyváradon. Román rendőrök megvertek egy nagyváradi magyar férfit és annak szintén magyar nemzetiségű barátnőjét, mert a magyar fiatalok anyanyelvükön gúnyolódtak velük. Romániai sajtójelentések szerint a rendőri erőszakra azután került sor, hogy az egyenruhások nem tudták leírni az igazoltatott fiatalok nevét, akik vicces megjegyzéseket tettek magyar nyelven a rendőrökre. A fiatalokat meg is bírságolták, akik jelezték, hogy ügyvédet fogadnak, és beperelik az őket bántalmazó rendőröket.


(Kolozsvár)

Nem beszélhetünk a határon túli magyar közösségeket befogadó országokban a magyarok egyenjogúságáról autonómia nélkül – jelentette ki Kolozsváron Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. A politikus a kolozsvári magyar napok részeként rendezett fórumon vett részt, ahol kifejtette: a nemzetpolitikai jövőkép központjába kell állítani a magyar közösségeket befogadó országokkal szemben az egyenjogúságot, amely azonban csak az autonómia megteremtésével intézményesülhet. Szerinte ma már az autonómia nemcsak egy szűk réteg óhaja, hanem vannak eredményei is. Példaként Szerbiát említette, ahol a délvidéki magyarok megalakíthatták a kulturális autonómiájukat szavatoló Magyar Nemzeti Tanácsot. A nemzetpolitika kapcsán kiemelte, hitelességét csak az adhatja meg, ha olyan intézmények jönnek létre, mint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, amellyel szemben az elmúlt 8 évben a magyar kormányok ellenségesen viselkedtek.
Kérdésre válaszolva az államtitkár kijelentette, a magyar diplomatákat alapos képzésben kell részesíteni, hogy alapvető magyar érdekeket képviseljenek a diplomácia eszközeivel. Mindemellett úgy fogalmazott, mivel a magyarság harmadrésze a szomszédos országok nyelveit is beszéli, Magyarországnak „hárommillió diplomatája” van, akik gazdasági, kulturális érintkezési felületet jelentenek a környező népekkel. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, most már a nemzetpolitika is ugyanolyan súllyal van képviselve, mint bármely más terület.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.