Lóhere, sör, whisky

Párizs és London után állítólag Dublin a leglátogatottabb európai város: évente legalább négymilliónyi turista érkezik ide. Kocsmái, kulturális programkavalkádja, jellegzetes épületei minden korosztály és igény számára kiváló alkalmat adnak a kikapcsolódásra, ráadásul újra napi légi járat köti össze Budapesttel.

Lukács Csaba
2010. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három alkoholos ital a védjegye Írországnak: a Guiness sör, a Baileys krémlikőr és a Jameson whiskey. Van egy negyedik is, az ír kávé, amelyet whiskyből, feketekávéból és tejszínhabból rakott össze először a Limerick megyei Foynes reptéri bárjának csaposa. Joe Sheridan egy visszafordított amerikai gép elcsigázott, átfázott utasait próbálta felrázni a forró itallal, amely akkora tetszést aratott, hogy azóta a világ valamennyi jobb kávézója felvette az itallapjára.
Három órát sem kell repülnie annak, aki a Malév nemrég újraindított járatával átszállás nélkül utazik a Budapesttől közel kétezer kilométerre lévő ír fővárosba. Bár Moszkvával egy földrajzi szélességen van, itt nem kell félni a hidegtől: az Észak-atlanti-áramlás meleg óceáni levegőt visz a sziget fölé. A csapadéktól annál inkább, de az ernyővel való szoros barátságot gyorsan meg lehet szokni. A főváros különben nem túl nagy, alig félmilliós lakossággal – ha az agglomerációt is beleszámítjuk, akkor sem élnek itt másfél milliónál sokkal többen.
Érdemes a kultúrával kezdeni, és ehhez a városközpontban lévő Trinity College a legjobb kiindulópont. Ez Írország legrégebbi egyeteme (még 1592-ben kezdte meg a működését egy korábbi kolostor épületében, hogy itt képezzék a katolikus tanokkal szembeszálló ír értelmiséget). Az egyetem része a régi könyvtár, ahol a világ legszebb könyvei közé sorolható középkori ír kódexek legértékesebb példányait őrzik. Közülük is a leghíresebb a Kellsi Könyv (Book of Kells), az a gyönyörűen illusztrált zsoltároskönyv, amelyet Krisztus után nyolcszáz körül rajzoltak a Szent Columba ionai kolostorához tartozó szerzetesek. Ha megéhezünk, térjünk be egy hangulatos helyre – bőven van belőlük a Temple Barnak nevezett kulturális szórakozónegyedben. Vagy menjünk át a félpennys gyaloghídon (ma már nem kell fizetni) a folyó másik oldalára, és keressük meg az ország egyik leghíresebb exporttermékének, a Jameson whiskeynek turistalátványossággá átalakított üzemét. Itt ebédelhetünk is egy jót, majd csapódjunk hozzá egy csoporthoz, akiket a lepárlás rejtelmeibe avatnak be a jó kedélyű idegenvezetők, hogy aztán egy vakkóstoló keretében magunk is felfedezzük a különbségeket a füstös skót, az édes amerikai és a lágy, selymes ír whisky között. Ez utóbbit legalább három évig érlelik fahordóban a három lepárlás után.
Aki Írországba megy, nem hagyhatja ki a korcsmákat sem. A The Brazen Head például 1198 óta működik, de a nála jóval fiatalabbak berendezése is azt mutatja, hogy itt évszázados hagyománya van annak, hogy kell egy ilyen intézményt hangulatossá varázsolni. Ha már a korcsmánál tartunk, abszurd és különös élményben lehet része annak, aki betér a The Church nevű intézménybe. A főváros egyik csúcsattrakciójának tartott korcsma ugyanis egy korábbi templom átalakításával jött létre úgy, hogy megmaradt a karzat és a hatalmas orgona is ott virít az egyik oldalfalon. Megértem, hogy a szekularizálódott világban hívek és funkció nélkül maradhatnak templomok, de az efféle újrahasznosítást kicsit meredeknek érzem.
A válság jót tett a turizmusnak, már abban az értelemben, hogy tavalyhoz képest jelentősen csökkentek az árak – akad szálloda, ahol most feleannyi euróért adják ki a szobát, mint tavaly. Dublin mégsem az olcsóságáról híres, de ha mindenképpen vásárolni akarunk, látogassunk el a Grafton Streetre. Ez a Trinity College déli sarkától indul (az utca elején találjuk a kis kagylóárus, Molly Malone szobrát), és egészen a város tüdejéig, a St. Stephen’s Green parkig tart. Nyüzsgő, lüktető bevásárlóutca, hasonlóan a budapesti Váci utcához.
Ha van rá módunk és időnk, látogassunk ki vidékre is, ahol fantasztikus parkok, kastélyok, hangulatos kisvárosok várnak. A Dublintól húsz kilométernyire délre fekvő Powerscourtban például egy hatalmas parkot csodálhatunk meg milliméterre pontosan nyírt füvével és lélegzetelállító japánkertjével. A Richard Castle terve alapján az 1740-es években kiépített díszkerttől alig öt kilométerre található az ország legnagyobb vízesése – a vízoszlop 135 méteres magasságból zuhan a Dargle-völgybe.
Ha már délre indultunk, térjünk be a tengerparti Dalkey nevű településre is. Híres tornya hallhatatlanságot szerzett James Joyce-nak köszönhetően, hiszen az Ulysses főhőse, Leopold Bloom innen indul, hogy aztán végigsétáljon a közel ezeroldalas regényen. A település Írország nagyjait mindvégig magához csábította: élt itt többek között George Bernard Shaw is, és jelenleg is háza van a popzene egyik óriásának, a U2-t vezető Bonónak. A településen bőven akad másfajta érdekesség is: épségben megmaradt ugyanis két erődítményház a hétből. Annak idején Dalkey volt Dublin kikötője, innen szárazföldi úton vitték fel a fővárosba az árukat. A hajókból kipakolt drága portékát ezekben a várszerűen megerősített kőházakban tárolták, mert így tudták megvédeni a tolvajoktól. Az egyik ilyen ház ma turistaközpontként üzemel, ahol korhű ruhába öltözött, régies nyelven beszélő idegenvezetők ismertetik meg a látogatót a több száz évvel ezelőtti hétköznapokkal. Különösen érdekes megfigyelni a ház építészeti megoldásait: az ajtóban toporgó, nem kívánt vendéget egy kürtő segítségével nyakon önthették forró vízzel, a szűk csigalépcsőt meg úgy alakították ki, hogy a karddal védekező házigazdának kedvezzen.
Ha eljutunk Írországba, fel fog tűnni a lóhere kultusza – szinte minden ajándéktárgyon ott találjuk a három zöld levélkét. Errefelé shamrocknak nevezik, népszerűsége egy legendának köszönhető: Szent Patrik a kis növény három levelén magyarázta el a szentháromság tanát a pogány keltáknak.

A Guiness-élmény. Mióta Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke, a miskolci Kortyolda és az azt házi sörrel ellátó felsőzsolcai Serforrás tulajdonosa bevezetett a serfőzés rejtelmeibe, nem rajongok a nagy sörgyárakért. Ennek megfelelően vegyes érzelmekkel léptem be Dublinban a Guiness Storehouse kapuján – milyen meghitt hangulatot képes ajándékozni az embernek az a gyár, amely az egész világot ellátja legendás, fekete sörrel?
Kellemesen csalódtam. Az impozáns, hatemeletes, Guiness-korsó alakú látogatócentrum olyan élmény, ami minden férfinak és sörkedvelő nőnek kötelező. Emeletről emeletre haladunk a sörfőzés fázisaiban, kóstolhatunk pörkölt árpaszemeket, frissen csapolt Giunesst, és a gyár tetején kialakított panorámateremből a legjobb fotókat készíthetjük az alkonyi Dublinról. És – aki volt már sörgyárban – tudja, máshogy ízlik a sör, ha az árpaszemtől az erjesztőkön át a palackozásig végigkísérhettük. Aki Dublinban jár, ne hagyja ki a Guiness-élményt. (M. G.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.