Párizsi pingpong a romákkal

2010. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bukaresti politikusok helytelenítik azokat a Párizsból érkező bírálatokat, miszerint Románia adós maradt a romák integrációjával, és emiatt késhet a schengeni övezethez jövőre kijelölt csatlakozása. Nicolas Sarkozy francia elnök hivatala szerdán este jelentette be, hogy a bűnözés és az utcai erőszak ellen meghirdetett küzdelem jegyében elrendelte a romák és nomádok több száz illegális táborának felszámolását. Sarkozy szintén utasítást adott azon Bulgáriából és Romániából érkezett romák szinte azonnali kitoloncolására, akik bűncselekményt követnek el. A kormányzó román demokrata-liberális párt több vezető politikusa szerint a francia hatóságok hibáznak, amikor egy egész nemzetet sújtanak néhány polgár feltételezett bűnéért, és megpróbálják megakadályozni Románia schengeni integrációját.
Utalva arra, hogy a francia hatóságok finanszírozzák a romák hazautazását, Cristian Preda román EP-képviselő szerint Párizs és Bukarest nem pingpongozhat a cigányokkal, hanem közösen kell megoldást találni a közösség helyzetének javítására. Eközben egy brüsszeli szóvivő tegnap közölte: az Európai Unió szerint Párizs hatáskörébe tartozik az a döntés, hogy Franciaországban felszámolnak több száz illegális roma telepet, és kitoloncolják azokat, akik bűncselekményt követtek el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.