Rizs a tetőről

A toronyházak tetejére telepített ültetvények egyszerre szolgálják a környezetvédelem és az egészséges táplálkozás céljait. A városi mezőgazdálkodás Japánban és az Egyesült Államokban is hódít.

Győr Ágnes
2010. 08. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyugtató a szemnek a természet zöldje, s ez akkor is igaz, ha a rizstábla látványa történetesen irodaépület tetején tárul elénk. A Hakutsuru Sake Brewing vállalat 1971-ben építette székházát Tokió központjában, ám ma már nehezen ismernek rá tervezői az akkor készült modern épületre. Nemrég ugyanis úgy döntött a cég vezetősége, átalakítja a betonkockát, méghozzá úgy, hogy egyszerre javítsa a dolgozók közérzetét, és hozzájáruljon az ország szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez. S hogy mi lett az eredmény? Nos, olyan zöld tető, amelyre kilépve a cég munkatársai apró édenkertben találják magukat. Fahídon kelhetnek át egy mesterséges patak fölött, és ha ez nem lenne elég a munkahelyi fáradtság elűzésére, nadrágjukat és ingujjukat feltűrve rizst vethetnek, illetve arathatnak.
Évente hatvan kilogramm gabonát termelnek meg ezen a tetőn, és ebből 80 liter pálinka készül. S nem is akármilyen nedűről lehet szó, hiszen az 1596 óta létező társaság évente egyszer a császári családnak is küld belőle kóstolót.
A metropolisban űzött tetőkertészkedés egyre népszerűbb az utóbbi években a gazdasági helyzet romlása miatt. Számtalan munkahely szűnt meg, s több vállalat – például az NTT Corp óriási telekommunikációs cég – a magaslati gazdaságokkal igyekszik munkahelyet teremteni beosztottjainak. Egyes kertekben az édesburgonya, máshol a rózsa vagy a tök is megterem. De mostanában az Egyesült Államokban is számtalan vállalkozó dönt úgy, hogy nem hagyja parlagon a kitűnő adottságú tetőket. Hasonló posztmodern gazdaságok már Brooklynban (New York) is megjelentek. Egy farmer például három emelettel a föld felett hatezer négyzetméteren termel paradicsomot, bazsalikomot, dinnyét, padlizsánt, borsót, babot, összesen mintegy harmincféle gyümölcsöt, zöldséget és gyógynövényt.
A minimális szállítási költséggel a közeli boltokban értékesíthető friss termények mellett (nagyvárosban óriási erre a kereslet) az is előnye a „tetőgazdálkodásnak”, hogy az ingatlan feletti kert felfogja az esővizet, és védi az épületet nyáron a melegtől, télen a hidegtől. Ebből a szempontból az a különbség a távol-keleti szigetország és az Egyesült Államok között, hogy míg ez utóbbiban az ötlet alapját a termőföldek borsos ára szolgáltatta, Japánban nincsen hiány rizsföldekben. Az Asia Times Online elemzése szerint a felkelő nap országában az utóbbi negyven évben felére esett vissza a rizsfogyasztás annak ellenére, hogy közben folyamatosan nőtt a népességszám. Ha ez így folytatódik, 2050-re a mostani 8,5 millió tonnáról 3,5 millió tonnára esik vissza a rizstermelés. Ez azt jelenti, hogy új célt kell keresni a mintegy kétmillió hektár jelenleg használatban levő földnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.