Ma már csak a kisüzemi sörfőzdékben főznek magyar sört, hiszen a híres magyar gyárakat felvásárolták a multinacionális vállalkozások. Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Érdek-képviseleti és Érdekvédelmi Egyesületének elnöke szerint nekik nem a nagyüzemekkel kell versenyezni, hanem az általuk szabadon hagyott résekbe kell benyomulni, vagyis különleges sörökkel kell a pozícióikat erősíteni.
Így a hazai üzemek ma már külön sörrel készülnek az őszi Oktoberfestre, a téli időszakban a baksörök főzése kerül előtérbe, s karácsonyra is újdonságokkal jelennek meg, hiszen ekkor a gesztenyés, gyömbéres ízesítésű italok iránt nagy a kereslet. Február-márciusban tavaszváró sörökkel keresik a sörbarátok figyelmét.
A sörfőzdék a fesztiválokhoz kapcsolódva is találnak maguknak piacot. A kisüzemek termelése elsősorban regionális jellegű, hiszen képtelenek olyan mennyiségben gyártani, amely országosan teríthető lenne – magyarázta lapunknak Vaskó György, aki szerint az üzemek jelentős része, mintegy 90 százaléka Kelet-Magyarországon működik. Az egykor 300 feletti sörfőzde számának drasztikus csökkenésével kapcsolatban az elnök kifejtette: a visszaesés annak köszönhető, hogy akik a gyors meggazdagodás reményében vágtak bele a sörfőzésbe, nagyon gyorsan felhagytak vele, másrészt az első generáció kihalt, s az utódok nem mindig találták meg számításukat az iparágban. A szervezet kimutatása szerint az egyesület 30 tagján kívül mintegy 20 további sörfőző kisüzem működik hazánkban, vagyis néhány év alatt az üzemek száma a hatodára csökkent.
Tény, hogy a szomszédos országokban egyszerűbb az adminisztráció, alacsonyabbak az adók és közterhek, ráadásul pályázati támogatáshoz is hozzájutnak az ottani sörüzemek. A hazai sörfőzők számára ezzel szemben egyetlen pályázatot sem írtak ki, azok nélkül pedig igen nehéz integrálódni az idegenforgalomba, vendéglátásba, ami kitörési pont lehetne ezen üzemeknek – tette hozzá Vaskó.
Hasonló véleményt fogalmazott meg lapunknak Jáki András, a pilisvörösvári Rotburger Sörfőzde tulajdonosa, aki szerint a kis főzdék kedvét az is visszafogta, hogy a legkülönbözőbb hivatalok sokszor vizsgálják őket, így nem tudnak megfelelően a termelésre koncentrálni. Jáki kiemelte, hogy a vámhivatal rendszeresen ellenőrzi őket, de nemcsak a literenkénti 72 forintos jövedéki adó miatt szigorúak látogatásaik: legutóbb például azt írták elő, hogy a számlákat nem csupán ellenőrzéskor kell bemutatni, hanem keletkezésük napján át is kell faxolni a vámhivatalnak. A szakember abban reménykedik, hogy a miniszterelnök által ígért bürokráciacsökkentés hamarosan megvalósul, és mentesülnek a hasonló adminisztratív terhek alól.

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség