A feketézők kinevetik az ellenőröket

Szinte rendőri jogosítványokat, komolyabb szankcionálási lehetőségeket szeretne a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH). A jogszabályi anomáliák miatt jelenleg ez a hatóság képtelen fellépni az engedély nélkül működő cégek ellen. A jövőben a hivatal emberei be is zárathatnák az üzleteket.

Hajdú Péter
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmi köze hozzá. Pereljen be – sokszor így zavarják el a feketén vállalkozók a hozzájuk érkező ellenőröket, s lelkiismeret-furdalás nélkül űzik illegális tevékenységüket. A hatóság embereinek pedig nincsenek kellő jogosítványaik, ezért gyakran dolguk végezetlenül távoznak. Miután a feketén dolgozók adót és egyéb közterheket sem fizetnek, olcsóbban termelnek, mint a becsületes vállalkozók, akik így behozhatatlan hátrányba kerülnek velük szemben. Ezt a vélekedést erősítette meg Király Péter, az MKEH júniusban kinevezett főigazgatója is lapunknak. – Pillanatnyilag nincs kialakult rendszere annak, miként lehet az engedély nélkül tevékenykedő cégeket felderíteni, ezért munkatársaink is csak véletlenszerűen bukkannak rá a szabályszegőkre. Az ilyen vállalkozások nem is gondolnak arra, hogy engedélyeket kérjenek, betartsák a szabályokat, és sajnos a gazdaság szinte minden ágában fellelhetők. Még ha sikerül is felderítenünk a szabálytalankodó cégeket, akkor sincs a kezünkben olyan eszköz, amellyel hatékonyan felléphetnénk ellenük: megbüntethetnénk őket, vagy megszüntethetnénk törvénytelen működésüket, így sok esetben tovább ronthatják a becsületes vállalkozók üzletét. Egyetlen esetben tudunk hatékonyan továbblépni: amikor köztörvényes bűncselekményre bukkanunk. Ekkor ugyanis átadjuk az ügyet a rendőrségnek, amelynek tevékenysége pontosan szabályozott, s a megfelelő eszközöknek is birtokában van.
A főigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy miután a gazdasági kilábalás nem képzelhető el a tisztességes vállalkozások versenyhátrányának megszüntetése nélkül, szükség van egy olyan piacfelügyeleti törvényre, amely megfelelően szabályozza az ilyen eseteket, illetve hatékony eszközöket ad az MKEH kezébe a felderítéshez és büntetéshez. A kormány őszi jogalkotási tervében szereplő piacfelügyeleti törvény tervezetéhez ezért a hivatal szakemberei számos javaslattal járulnak majd hozzá, amelyek elfogadása esetén nemcsak eszközöket kapnának a felderítéshez, de a felelősségre vonásra is jogosítványuk lenne, s komoly büntetésekkel sújthatnák, illetve bezárathatnák a jogsértő vállalkozásokat. A törvény megszületése azért is sürgető, mert a pénzintézetek és bizonyos mezőgazdasági területek kivételével szinte minden nemzetgazdasági ágra kiterjed az MKEH fennhatósága, s ezért a jogszabály hiányában jelenleg szinte minden ágazatban szabadon garázdálkodhatnak a feketevállalkozások. A szabályosan, kellő engedélyekkel működő cégek vizsgálatánál is változások várhatók. A hivatal minden bizonnyal nagyobb szerepet kap az ellenőrzésben, míg a területi államigazgatási szervek feladata az engedélyek kiadása lesz. Az ellenőrzések jelentősége azért nő, mert ma már a gyenge minőségű élelmiszerek mellett egyre gyakrabban kerülnek forgalomba az életveszélyes, vagy használhatatlan iparcikkek is, amelyek forgalmazását mielőbb be kell tiltani. A szerepek újraosztásánál figyelemmel lesznek arra is, hogy a kormány elképzeléseivel összhangban mérséklődjék a bürokrácia, ami az állami szervek és a vállalkozások költségeit is csökkenteni fogja. Jó példa erre a vámügyintézésben az országos vámparancsnoksággal közösen a nyáron bevezetett egyablakos rendszer, ahol a kérelmező csak egyetlen hivatallal kerül kapcsolatba, amikor beadja kérelmét. Ezt követően nincs más teendője, mint várni a hivatal válaszát, hiszen az állami szervezetek egymással összehangolják a teendőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.