A nihil nemzedéke

Ludwig Emil
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olvasom a lapokban, hallom a rádió híreiben: az Európai Unió majd minden országában, különböző mértékben és arányban jelen van egy új, úgynevezett elveszett nemzedék. Szociológia értelemben arról a 16 és 24 év közötti életkorú, nagyobb arányban férfi, jellemzően városi lakosságról van szó, amelyik nem jár iskolába, nem végez semmiféle munkát, nincs normális (nak nevezhető) állandó lakóhelye – még lakcíme, társadalmi és társas kapcsolata sem –, nem fizet adót, nincs társadalombiztosítása; segélyekből, esetleg valami családi távtámogatásból, koldulásból és törvényen kívüli „jövedelmekből” tartja fenn magát. A különböző uniós tagállamokban, nagyvárosokban felmérhető és becsülhető létszámuk függ az adott ország általános életszínvonalától, kulturális és jogi hagyományaitól, valamint klimatikus viszonyaitól – a 2,5 milliós Rómában százezer, az 1,6 milliós Barcelonában 70-100 ezer, a 3,4 milliós Berlinben és az 1,6 milliós Stockholmban csak pár tízezerre tehető a számuk –, összesítve az adatokat 5-10 milliós tömeget alkotnak Európában. E statisztikához keleten még hozzájön a városi és falusi cigány (és szegény) lakosság nem csekély hányada, pontos lélekszámukat diszkréten elfedi az „antidiszkrimináció”. Hatalmas, közepes tagországnyi tömeget alkot tehát az „elveszett európaiak” társadalma – én e szó helyett, a történelemi és irodalmi foglaltsága miatt, inkább a nihilt használom.
Arról nem tudok, hogy készült-e valamilyen hazai felmérés a 16 és 24 év közötti, nihilbe süllyedt fiatal emberekről, de aligha tévedek, hogy az európai átlag fölötti számban reprezentálják hazánkat. Állástalansági rátánk és a kereseti-megélhetési arányaink sokkal rosszabbak az uniós átlagnál, ehhez jön még a magyar lakosság egészségi és demográfiai állapota, a járulékfizetők és a gondoskodásra szorulók torz aránya. Így a felnőttkor küszöbére érkező fiatal azt mondja: köszönöm szépen, én ebből a jövőből nem kérek, inkább nem dolgozom semmit, annyival is kevesebb kárt, energiaveszteséget és környezetszennyezést okozok.
Nem erről beszélünk persze, amikor a nihil nemzedékéről beszélünk. A lustaság, a teljesítmény nélküli megélhetés és a jóra való restség nem új dolog a történelemben, viszont ma az egyéni szabadságjogokat a politika kiterjesztette olyan – gazdasági, egzisztenciális – területekre is, ahol a teljesítésük csak a mások munkájából, igyekezetéből, adójából lehetséges, ez az oktalan és céltalan rendszer szüli meg és termeli újra a haszonélvezőit.
A szóban forgó nemzedék nagyobb része a kontinensen kívülről érkezett, gyökértelen bevándorlók ivadéka vagy a kelet–nyugati, dél–északi irányú belső migrációhoz köthető fiatal. Mint például a romániai (és magyar) cigányok, akik az itthoni szociális körülményeiket cserélik jobbra Olaszországban vagy Svédországban. A jómódú államok végtelenül toleráns szisztémája – és az adófizetőik hétszer hét rétegű bőre – lehetővé is teszi számukra, aztán ha mégis kitelik a hosszú, fizetett ottani vakáció, akkor „nyári kalandként élik meg a hazatoloncolást a romániai romák, akik fejenként 300 eurós, gyerek után 100-100 eurós segéllyel, különgéppel, a francia állam költségén érkeztek haza Romániába” – olvasom a Népszabadság riportjában. A bukaresti repülőtéren „egy tíz év körüli, gömbölyded fiú, tökéletes franciasággal rikkantja: Hogyne mennénk vissza! Vakációzni küldtek haza, még pénzt is adtak hozzá, minek jönnénk haza? Mit csináljunk itthon? Lopjunk?”
Nos, ez az „elveszett európaiak” egyik jelszava, egyben a filozófiája. Minek is otthon maradni, iskolába járni, netán dolgozni, ha nem muszáj? Ha így is meg lehet élni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.