A vasprefektust megedzik

2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány lesz a sztárvendége a 2006. őszi szabadságjogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésének. (A szervezők eredetileg Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnökre is számítottak, ő azonban elhárította a meghívást, boldoguljon a testület nélküle.) Az albizottság arra kíváncsi, hogy a tévéostromról készített belső jelentést, amely Gergényi és más rendőri vezetők felelősségét állapítja meg, annak idején ki és miért titkosította. Az egész attól érdekes, mert a jelentésben megállapított „súlyos bűncselekmények gyanúját felvető cselekményeknek” semmilyen következményük nem volt, csupán amolyan nesze semmi, fogd meg jól fegyelmi eljárások indultak.
Az albizottság tegnapi ülésén meghallgatta Szabadfi Árpád visszaemlékezéseit is. A volt országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, az emlékezetes éjszakán kétszer is beszélt telefonon a trágár kormányfővel, aki először azt mondta, minden törvényes eszközzel meg kell védeni a tévészékházat, majd a második hívásnál, amikor az ostromlók már elfoglalták az objektumot, csak hallgatott, mint hal a szatyorban. Szabadfit idegileg megviselték a történtek. Gergényi, a „vasprefektus” a jelek szerint jobban feldolgozta az eseményeket, bő egy hónappal a csatavesztés után „sikeresen” vérbe fojtotta az október 23-i megemlékezéseket, majd átvette Demszky Gábortól a Pro Urbe Díjat, szemébe röhögve egy országnak. (Utóbb nyugállományba vonult, ha riporter érdeklődött nála, magas lóról elhajtotta…) Ha minden igaz, a titkosított ember holnap megszólal. „Repül a nehéz kő…”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.