Adósságcsapdában Nyíregyháza?

2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Ferenc szerint az elmúlt egy évben átgondolatlanság, kapkodás jellemezte Nyíregyháza gazdálkodását, illetve tetten érhető az a törekvés, hogy a problémák megoldását a következő városvezetésre tolják. A helyzetet jól jellemzi, hogy a város a folyó kiadásait saját cégeitől felvett kölcsönökből finanszírozta, amelyek teljes összege mára elérte az 5,5 milliárd forintot, a lejárt belső tartozások összege pedig meghaladja a kétmilliárdot. A belső hitelek visszafizetését a szeptember 15-ével befolyó helyi adóbevételekből ígéri Csabai Lászlóné szocialista polgármester, ám a cégvezetők úgy nyilatkoztak, az elmúlt évek tapasztalatait alapul véve csekély esélyt látnak a teljesítésre – mutatott rá Kovács Ferenc. A Fidesz–KDNP-s politikus aggályosnak nevezte azt is, hogy a város adósságállománya – ami információi szerint 21-22 milliárd forint – megközelíti Nyíregyháza forgalomképes vagyonának értékét. A város nagyberuházásainak fedezésére kibocsátott svájcifrank-alapú kötvényről úgy nyilatkozott: ez egy időzített bomba, mert a beruházás csúszása miatt nagy valószínűséggel egyszerre kell a pénz felhasználását és törlesztését megkezdeni, ami a jelenlegi 220 forint közeli svájcifrank-árfolyam mellett 30-40 százalékos többletkiadással fenyeget. (A kötvényt 155 forintos árfolyamnál bocsátották ki – a szerk.)
Csabai Lászlóné a város gazdálkodását érintő kritika kapcsán lapunknak elismerte: Nyíregyházának valóban van lejárt tartozása a gazdasági társaságai felé, ám van közel egymilliárd forint olyan kifizetett számlája is, amely EU-s forrásokat előlegezett meg. A helyi adó várható bevétele hárommilliárd forint, ez fedezetet nyújt a jelenlegi tartozás kifizetésére. A város nettó adóssága 14,4 milliárd forint, a kifizetetlen számlákkal együtt megközelíti a 17 milliárd forintot, a vagyona 126 milliárd forint. Mint mondta, a száz százalékban önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vagyona ötvenmilliárd forint, és a nettó adósságállományuk mintegy kétmilliárdot tesz ki. E számok alapján Csabainé szerint nagyvárosi összehasonlításban a város eladósodottsága átlagos mértékű.
Azon információnkra, miszerint Nyíregyháza egyik nagy banknál vezetett számláját a pénzintézetnél elzálogosították – vagyis előbb a bank leemeli a saját követelését, és a város csak azt követően juthat hozzá a maradékhoz –, Csabainé azt mondta, az elmúlt tizenhat évben egyszer sem fordult elő, hogy a város határidőre a hitel- vagy kamattartozását nem tudta volna kiegyenlíteni, így a banknak semmilyen intézkedésre nem volt szüksége, s remélhetőleg a közeljövőben sem lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.