Afganisztáni tüntetés az USA ellen

Hírösszefoglaló
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tízezer tiltakozó vett részt tegnap Kabulban egy Amerika-ellenes megmozduláson, amelyet az afgán rendőrség lövésekkel oszlatott szét. A rendőrség és szemtanúk szerint a golyók legalább két embert megsebesítettek. Egy afgán rendőrtiszt elmondása szerint a tüntetők a tálibok zászlóját lengették. A tiltakozók a Halál Amerikára!, Halál a keresztényekre!, Halál Karzaira! jelmondatokat skandálták, utóbbival az afgán elnökre utalva. A demonstrálók gumiabroncsokat égettek, és eltorlaszolták az egyik főútvonalat – jelentette az MTI. Három nappal ezelőtt is utcára vonultak az emberek: akkor egy amerikai lelkész ellen tüntettek, aki a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások évfordulóján a Korán 200 példányát akarta elégetni, de végül elállt ettől. Megfigyelők arra figyelmeztettek, hogy a tálibok kihasználhatják a Korán-égetés elleni tiltakozásokat.
Az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán lakosságát, illetve a törököket felkelésre szólította fel egy videoüzenetben Ajman az-Zavahri, az al-Kaida terrorszervezet állítólagos második számú vezetője. A szervezet által gyakran használt egyik internetes oldalon a terroristavezér azzal vádolta a pakisztáni kormányt, hogy lassan reagált az országot sújtó hatalmas áradásra. „Pakisztán uralkodó osztályának, kormányának és hadseregének az a legfőbb törekvése, hogy feltöltsék dollárral hazai és külföldi bankszámláikat, s ami őket illeti, Pakisztán és a népe elmehet a pokolba” – állította Zavahri. Felszólította a pakisztáni és törökországi mozlimokat, hogy keljenek fel kormányuk ellen annak afganisztáni szerepvállalása miatt. Zavahri közölte: „a dzsihád erői győzelmet arattak, míg a keresztes hadjáratot folytatókat legyengítették veszteségeik”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.