Aggasztja a románokat a hazatelepítés

2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár roma szervezetek és jogvédők Bukarestben és Temesváron tegnap gyér részvétel közepette tiltakoztak a romák Franciaországból történő kitoloncolása ellen, a romániai lakosság jelentős része nem szívesen látja viszont a nyugatról hazaküldött cigányokat. Egy bukaresti közvélemény-kutató intézet felméréséből kiderül: a románok 53 százaléka közvetlen veszélyt lát saját és családja biztonságára nézve abban, hogy a párizsi kormány visszaküldi az országba a közbiztonságra veszélyes cigányokat. A megkérdezettek 40 százaléka negatív tulajdonsággal – lopással, csalással, koldulással – társítja a roma nemzetiségű személyeket, közel hetven százaléka pedig elutasítja, hogy családjának cigány tagja lehessen.
A megkérdezettek többsége támogatja annak a román kormánypárti honatyának a javaslatát, miszerint a névhasonlóság kiküszöbölése érdekében tiltsák be a roma kifejezés használatát, és használják kizárólag a cigányt. Ezzel egy időben lemondott posztjáról Gheorghe Raducanu, a román külügyminiszter romaügyi tanácsadója, aki bérmentve dolgozott a tárcánál. A szakértő szerint a román kormány „megalázkodott” a francia hatóságok előtt a romakitoloncolások ügyében, és elítélte, hogy Bukarest párizsi nyomásra nevezett ki romaügyi államtitkárt, noha rendelkezett a cigányság problémáival foglalkozó államtitkársággal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.