Alaposan eladósodtak a helyhatóságok

Munkatársunktól
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzatok mintegy nyolctizede nem volt képes a költségvetési egyensúly elérésére a 2006 és 2009 közötti években. Mivel tervezett bevételeik nem nyújtottak fedezetet a kiadásokra, ekképpen a különbségek áthidalására hitelfelvételt terveztek – állapította meg tegnapi jelentésében az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A költségvetés teljesítése során ennél kisebb arányban, 2006-ban az önkormányzatok mintegy felénél, a 2007–2009-es időszakban mintegy harmadánál tapasztalható, hogy a bevételeket meghaladóan költöttek, így éves szinten pénzügyi hiány keletkezett.
A 2006–2009. évi költségvetések végrehajtása során a helyhatóságoknak a tervezettnél kisebb hányada vett fel hitelt, s a kötvényt kibocsátók aránya a tervezettnél 2006–2008 között magasabb, 2009-ben alacsonyabb volt. Az ellenőrzött önkormányzatok több mint kétharmada a 2006–2009-es években devizaalapú, változó kamatozású kötvényt bocsátott ki. A tőketörlesztés megkezdéséhez megszabott türelmi idő fél és öt év között mozgott. A kötvénykibocsátás a deviza árfolyamváltozása, illetve a változó kamatfeltétel miatt az önkormányzatok számára kockázatot jelent. A pénzügyi mutatók – a likviditási helyzet átmeneti javulása mellett – egyszersmind azt is jelzik, hogy a helyhatóságok fokozódó eladósodása miatt kedvezőtlenül alakul a pénzügyi helyzet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.