Alulteljesített a BUX

Elsősorban az orosz Szurgutnyeftyegaz kezében lévő Mol-pakett állami felvásárlásáról szóló kormányzati cáfolat hatott tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexére, amely 387,13 pontos, 1,64 százalékos csökkenéssel, 23175,99 ponton zárt.

Munkatársunktól
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közepes, 18,3 milliárd forintos forgalom mellett gyengültek tegnap a vezető részvények – a Richter kivételével – az előző napi záráshoz képest. A nap vesztese címet a Mol érdemelte ki, amelynek árfolyama kereken ezer forinttal, 4,35 százalékkal, 22000 forintra csökkent, a papír 9,1 milliárd forintos forgalmat ért el. Az OTP-részvények ára 48 forinttal, 0,98 százalékkal, 4850 forintra esett, a forgalom itt 6,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom két forinttal, 0,29 százalékkal, 693 forintra gyengült, a távközlési részvény 589 millió forint értékben cserélt gazdát. A Richter 75 forinttal, 0,16 százalékkal, 48275 forintra erősödött, a gyógyszeripari papír forgalma 785,6 millió forintot ért el. A kisebbik szektortárs, az Egis értéke 100,7 millió forintos forgalom mellett 65 forinttal, 0,31 százalékkal, 20730 forintra csökkent.
Az olajipari papír leértékelődésében nagy szerepet játszott az, hogy a magyar kormány lényegében piaci pletykának minősítette azokat az értesüléseket, miszerint az állam részvényenként 27 ezer forintért venné meg az orosz Szurgutnyeftyegaz tulajdonában lévő 21,1 százalékos Mol-pakettet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tegnap mindössze annyit erősített meg, hogy – mint közleményükben írták – mindkét ország kormánya az elsődlegesen megoldandó feladatok közé sorolja ezt a kérdést, amit az orosz fél felvetése alapján a kormányközi gazdasági együttműködési bizottság következő ülésén vitatnak meg ismét.
A parkett eseményeivel kapcsolatban Varjú Péter, az Erste Bank üzletkötője a távirati irodának kifejtette: a Mol esését leszámítva a magyar piac nem volt kivétel a régiós pénzpiacok között. Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője azt hangsúlyozta, hogy kimerült a piac az elmúlt napok emelkedése után. A szakember a külföldi piacok mozgása alapján nem számít nagy elmozdulásra a mai kereskedés során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.