Az áfa miatt szervezték át az utazási céget

K. Tóth László
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Más uniós tagállamokban az utazásszervezés a kedvezményezett iparágak közé tartozik. Nálunk azonban az előző magyar kormány ezt nem vette figyelembe – indokolta lapunk érdeklődésére Gyerő Krisztina, a Magyar TUI Utazásszervező, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. cégvezetője azt, hogy a társaság miért szervezte át magyarországi tevékenységét. – Az uniós szabályozás szerint az áfa nem igényelhető vissza, ám a tagországok kormányai ennek hatálya alól mentesíthettek egyes ágazatokat – mondta. S mivel hazánkban az utazásszervezés nem tartozik e kivételezett körbe, ha egy itt bejegyzett társaság külföldről vásárol utazási csomagokat, akkor be kell fizetnie a 25 százalékos áfát a magyar államkasszába. Ezzel szemben Ausztriában kedvezőbb jogszabályok vonatkoznak erre a tevékenységre. Ezért a jövőben a TUI-nál az osztrák anyavállalat szervezi majd az utakat a magyar ügyfelek számára is. – Az esetleges félreértések tisztázása végett leszögezem, hogy Európa egyik legnagyobb utazásszervező cégcsoportja, a TUI továbbra is Magyarországon marad, hálózata a jövőben is fogadja az ügyfeleket; ők a változásból nem sokat vesznek majd észre – szögezte le Gyerő Krisztina.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.