Az első lépés London felé

2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap olyasvalaki nyerte az atléták összetett országos bajnokságán a férfi tízpróbát, aki korábban még soha, pedig az illető a versenyszám vb-3. és Eb-2., olimpiai hatodik helyezett klasszisa. Hosszú sérüléssorozatából kilábalva Zsivoczky Attila három év után teljesítette újra egyhuzamban a tíz próbatételt.
„A magyar bajnokságot jellemzően szeptemberben rendezik, és az időpontjában mindig akadt egy rangos nemzetközi versenyem, vagy már a szezon végén voltam, és pihentem” – adja meg a magyarázatot a Debreceni Sportcentrum 33 éves atlétája arra, miként lehet, hogy előbb lett világbajnoki bronza, mint magyar bajnoki aranya. „Legutóbb a 2007-es oszakai világbajnokságon tudtam befejezni tízpróbaversenyt, sajnos utána a pekingi olimpián sem sikerült. Ott már annyira fájt a lábfejem, hogy lépni sem tudtam rendesen. Az elmúlt három évben négy komoly operációm volt, az Achilles-inamat, a talpamat és a bokámat is műtötték, s nem tagadom, nagyon nehezen éltem meg ezt az időszakot. De vallom, mindig előre kell nézni, és nem adtam fel, hogy visszatérjek. Bíztam benne, hogy esetleg idén nyáron már ott lehetek a barcelonai Eb-n, és május végén Götzisben megpróbáltam teljesíteni a szintet, ám ott is előjött egy sérülés, és azt a versenyt sem tudtam befejezni” – említi Zsivoczky Attila a közelmúlt megpróbáltatásait. A magyar bajnokság előtti hat hétben azonban végre sérülésmentesen készülhetett.
„Az ob-n hármas célt tűztem ki magam elé: mindenekelőtt végre teljesíteni mind a tíz próbát, hétezer-hétszáz pont fölé jutni, és megnyerni a versenyt. Amiatt egyáltalán nem volt bennem félsz, hogy újra megsérülhetek. Viszont az, hogy a 2007-es vb óta nem fejeztem be tízpróbát, és ez bizony már régen volt, pszichikailag kétségkívül nyomasztott” – ismeri el.
A 7708-as pontos eredménye természetesen nem említhető egy lapon a 8554 pontos országos csúcsával, de diszkoszvetésben kevesebb mint két méterrel maradt el egyéni csúcsától, és súlylökésben is kiválóan teljesített. S ezekre lehet alapozni. „Úgy gondolom, sokkal jobb dobóformában nem kell lennem ahhoz, hogy egy világversenyen is jól tudjak szerepelni. Ugyanakkor az ugró- és futószámokban mindenképpen javulnom kell, legfőképpen száz méteren” – szögezi le a kalapácsvető olimpiai bajnok Zsivótzky Gyula fia. A jövőbeni terveit illetően azonban óvatosan fogalmaz:
„Egyelőre korai lenne még azt boncolgatni, hogy visszatérhetek-e arra a szintre, amelyen már voltam. Lépcsőről lépcsőre kell haladnom, mert amikor korábban túlságosan sokat akartam, akkor olyan kemény edzésmunkába vágtam bele, aminek újabb sérülés lett a vége. S ez óvatosságra int. Annyit mondhatok, hogy szeretnék kijutni a londoni olimpiára. S előtte a jövő évi világversenyekre is, amennyiben előtte bebizonyítom, hogy ezeken már lehet keresnivalóm.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.