Basescu fazonigazítást rendelt

Átalakította kabinetét a román kormányfő, akinek négy minisztere önként távozott tisztségéből, kettőt pedig menesztettek. Miközben az RMDSZ által betöltött posztokat nem érintette a változás, az Emil Boc vezette demokrata–liberális párton belül felmerült az egész kormány lemondása is.

2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze nyolc hónapig tartott ki eredeti felállásában a tavaly decemberi államfőválasztás nyomán felállt román kormány. Emil Boc miniszterelnök csütörtökön este, az általa vezetett jobbközép demokrata–liberális párt (PDL) vezetőségi ülését követően bejelentette: hat minisztérium élén eszközöl változtatást.
Az átalakítás részeként menesztették tisztségéből Mihail Dumitru mezőgazdasági és Sebastian Vladescu pénzügyminisztert, ugyanakkor önként lemondott posztjáról Adriean Videanu gazdasági, Gabriel Sandu távközlési, Radu Berceanu szállítási és Mihai Seitan munkaügyi miniszter. Az utódjaik kinevezéséről szóló rendeletet tegnap Traian Basescu államfő aláírta, így az új miniszterek le is tették a hivatalos esküt. A Boc-kormány átalakítása hosszú ideje „lógott a levegőben”, hiszen a Nemzetközi Valutaalap – amellyel húszmilliárd eurós hitelszerződést kötött a román állam – nyomására született megszorító intézkedések rendkívül népszerűtlennek bizonyultak a román társadalom körében, ebből kifolyólag a tavaly még harminc százalékon állt PDL megítélése tíz százalék köré süllyedt.
A kormányzati „fazonigazítás” legfőbb motorja ugyanakkor a nagyobbik kormánypárt által támogatott Traian Basescu volt, aki még júniusban szeptember elsejéig szabott határidőt Emil Boc számára a reformok megkezdéséhez, illetve az ágazatukban kötelező átszervezésekkel, leépítésekkel késlekedő miniszterek menesztéséhez. Különben a párt népszerűségének meredek zuhanása miatt a PDL számos vezetője – elsősorban az államfő bizalmasai – felvetette, hogy az egész kormánynak le kellene mondania, a többség azonban végül a kisebb mértékű átalakítás mellett szavazott. Az alakulatban dúló hatalmi harc bizonyítéka, hogy távozni kényszerült a végrehajtó hatalomból a PDL két, Basescu kegyeiből „kiesett” alelnöke, Adriean Videanu és Radu Berceanu is, akik viszont feladatul kapták a pártnak a 2012-es választásokra történő felkészítését.
Különben a kormányátalakítás nem érinti a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által betöltött posztokat, Markó Béla miniszterelnök-helyettes már korábban leszögezte, hogy Borbély László környezetvédelmi, Cseke Attila egészségügyi és Kelemen Hunor kulturális miniszter jól végezte munkáját, így lecserélésük indokolatlan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.