Betekintés a kulisszák mögé

Makrai Sonja
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar dráma napján a Veszprémi Petőfi Színház közbenjárására megalakul a Veszprémi Operabarátok Köre. A nyitórendezvényen a Latinovits Zoltán Játékszínben este hat órakor a Bánk bán című magyar operafilmet vetítik le, utána közönségtalálkozón jelen lesz az alkotás rendezője, Káel Csaba, valamint az Ottó szerepét éneklő Gulyás Dénes. Az est házigazdája a veszprémi származású Ókovács Szilveszter újságíró, operaénekes, a Hír TV munkatársa lesz.
A Miskolci Nemzeti Színházban vendégeskedik Gabnai Katalin színikritikus, író, drámapedagógus, A mindenlátó királylány című mesejáték szerzője. A nyílt napon be lehet nézni a mesejáték, valamint a Menyasszonytánc című klezmermusical próbájába. Egerben, a Gárdonyi Géza Színházban szabad lesz az út a kulisszák mögé, játékra várják az általános és középiskolásokat, a Barta Dóra vezette tánctagozat a Szívdesszert című új koreográfiát mutatja be, este pedig Horváth Péter Kerti mulatság című drámájának díszelőadását tartják meg.
Idén kétszáz éve annak, hogy Déryné Széppataki Róza első ízben színpadra lépett. A budavári önkormányzat ez alkalomból ma avatja fel Ligeti Miklós 1945-ben elpusztult Déryné-szobrának rekonstruált másolatát az I. kerületi Horváth-kertben.
A Színházi Dramaturgok Céhe és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet ma adja át az Új Színház Bubik István Stúdiószínpadán a Szép Ernő-jutalmat Bartis Attilának a Romlás című drámájáért, Garaczi László eddigi drámaírói munkásságért vehet át elismerést. Tolnai Ottónak idén életműdíjat adnak, a Színházi Dramaturgok Céhe pedig Nádas Péter Szirének című drámáját díjazza. Az átadón jelen lesz Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.