Betiltották a burkát

Hírösszefoglaló
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban a szenátus is megszavazta azt a törvényt, amely megtiltja az arcot teljesen elfedő kendő – két iszlám női viselet, a nikáb és a burka – viselését nyilvános helyen. A tilalom jövő tavasszal lép hatályba, ha az alkotmánybíróság nem talál benne hibát. A szavazás 246:1 arányú volt, ami nem tükrözi azt a hatalmas társadalmi vitát, amelyet az előterjesztés kiváltott. Franciaország az első európai állam, ahol ilyen általános tilalmat fogadtak el. Az országban hivatalos becslés szerint mintegy 1900 nő hord ilyen viseletet. Az arc eltakarása tilos lesz az utcákon, az üzletekben, a járműveken, a vendéglátó helyeken, valamint a közintézményekben. A szabálysértőket 150 euróval büntetik. Egy év börtönnel és 30 ezer euró pénzbüntetéssel sújtják azt, aki rákényszerít egy nőt az ilyen viselet hordására.
Többek között a jordániai ellenzék legnagyobb pártja, az Iszlám Akciófront és a malajziai Pánmaláj Iszlám Párt is elítélte a francia lépést. Üdvözölte ugyanakkor a francia szavazás kimenetelét a kairói al-Azhar, a szunnita iszlám intézmény egyik vezetője – jelentette az MTI. A nikáb vagy a burka viselését nem írják elő az iszlám törvények, sem a saría alapját adó Korán vagy a Szunna nem rendelkezik erről a kérdésről – mondta Abdel Múti al-Bajumi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.