Boc minisztercserékkel kezelné a válságot

Elkerülhetetlennek tűnik az Emil Boc vezette román kabinet átalakítása, miután a bukaresti kormánykoalíció vezető erejét adó jobbközép demokraták számos miniszterrel elégedetlenek. Traian Basescu államfő szeptember elsejéig adott haladékot a hatalomnak a megszorítások véghezvitelére.

2010. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányátalakításról nem beszélni, hanem azt végrehajtani kell – hajtogatja Emil Boc román miniszterelnök, valahányszor újságírók nekiszegezik a miniszterek cseréjére vonatkozó kérdést. Márpedig a tavaly decemberi államfőválasztás nyomán alakult kabinet számára elérkezett az igazság órája, és várhatóan szeptemberben megtörténnek a változások. Erre maga Traian Basescu államfő a legfőbb biztosíték, aki júniusban szeptember elsejéig adott haladékot a román demokraták (PDL), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a független honatyák alkotta koalíciónak a megszorító intézkedések és a gazdasági reformprogram gyakorlatba ültetésére. Az azóta eltelt időszakban a Boc-kabinet 25 százalékkal csökkentette a béreket a közszférában, 19-ről pedig 24 százalékra emelte az áfát; mindez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy tartani tudja a Nemzetközi Valutaalappal kötött húszmilliárd eurós hitelegyezmény keretében megszabott költségvetési hiánycélt.
Eközben a válság közepette hozott intézkedések rendkívül megtépázták a PDL népszerűségét, emiatt az Emil Boc irányította alakulat számos vezető politikusa az elmúlt időszakban nyíltan követeli a kabinet átalakítását. A jelek szerint semmiképpen sem marad meg a székében Mihai Seitan munkaügyi és Sebastian Vladescu pénzügyminiszter: előbbinek felróják, hogy bürokratikus akadályokat gördített a szerzői jogdíjból élő alkotók és egyéni vállalkozók elé, utóbbi pedig korábban már sárga lapos figyelmeztetésben részesült a kormányfőtől amiatt, hogy a 16 százalékos egységes adókulcs eltörlését javasolta. Miközben a demokraták parlamenti frakciói arra készülnek, hogy holnap az államfő részvételével elemezzék ki a Boc-kabinet tagjait, Markó Béla RMDSZ-elnök szerint az alakulata által delegált tárcavezetőket nem érinti majd az átszervezés. A kormányfő-helyettesi posztot betöltő politikus közölte, elégedett a szövetség három miniszterének a munkájával, különösképpen az egészségügyi tárcát irányító Cseke Attiláéval, akinek többen a lemondását követelték az öt csecsemő halálát okozó bukaresti kórháztűz miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.