Brazil szamba ukrán módra

Nem várt, súlyos, 5-0-s vereséget szenvedett a Debrecen a labdarúgó Európa-liga csoportküzdelmeinek első fordulójában a Metaliszt Harkiv ellen csütörtökön este a Puskás-stadionban. A DVSC csak húsz percig volt egyenrangú ellenfele a brazil légiósokkal felálló ukrán csapatnak, a vendégek meseszép gólokkal – amelyből négyet a dél-amerikai légiósok szereztek – állva hagyták riválisukat. A kiütéses vereséget követően nehéz lesz felállnia Herczeg András csapatának, ám kénytelen, hiszen jönnek az újabb, talán még nehezebb megmérettetések.

Babó Levente
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utólag mindig könnyen okos az ember, de több körülmény is hátráltatta a debrecenieket. Kezdjük a legkézenfekvőbbel, a DVSC évek óta nem tud saját stadionjában játszani a nemzetközi porondon. A Puskás Ferenc Stadionban a tavalyi telt házas BL-meccsekkel ellentétben csütörtökön csupán ötezer szurkoló látogatott ki. Ennek ellenére dicséret illeti a sokadjára a fővárosba érkezett cívisvárosi drukkereket, akik a meccset követően csak hajnalban értek haza. Szintén nem a „hazaiak” mellett szólt, hogy a Metaliszt jelentősen megerősödött a nyáron, klaszszis brazilokat vásárolt a már meglévők mellé. (Az öt gólból négyet brazilok szereztek, Edmar kettőt, Cleiton Xavier és Fininhó egyet-egyet, míg az ötödik találatot az ukrán Valjajev érte el.) Ebből is kitűnik, hogy a két csapat háttere és lehetőségei köszönő viszonyban sincsenek egymással. Önmagában azonban mindez nem lehet magyarázat a súlyos, 5-0-s vereségre, hiszen ezen az alapon tavaly a Lokinak legalább kétszer is 10-0-ra kellett volna kikapnia a Liverpooltól, noha a valóságban kétszer is megúszta 1-0-val.
A mérkőzést követően az ukránok edzőjén, Miron Marakevicsen nyoma sem volt az elbizakodottságnak, higgadtan értékelte a találkozót: „Nehezen kezdtünk, de az első gól megnyugtatta a csapatot, majd a kiállítás is nekünk kedvezett. A második játékrészben pedig látványos gólokkal arattunk nagy arányú győzelmet. Nem is emlékszem, csapatom nyert-e valaha ilyen különbséggel nemzetközi mérkőzést.”
Herczeg András nagy sóhajjal kezdte a mondandóját: „Úgy néz ki, idén túl magas ez a lépcsőfok számunkra. Igaz, a mérkőzés sem alakult túl jól, az első gólt hatalmas védelmi hibából kaptuk, majd a harmadik demoralizált bennünket. Lehetett volna másként is, hiszen 0-1-nél kapufát lőttünk, majd a félidő végén Kabát kiállítása is nehéz helyzetbe sodort minket. Ebben a játékrészben kiegyenlített volt a játék, ezt mutatja az 50-50 százalékos labdabirtoklási arány is. A második negyvenöt percben már klasszissal volt jobb az ukrán csapat.” A visszafogott szakembert sikerült kihoznia béketűréséből az egyik ukrán újságírónak, aki azt tudakolta, hogyan ítéli meg a vezetőség a Loki győri, majd mostani, Harkiv elleni vereségét, veszélyben van-e az állása. Herczeg András így reagált a felvetésre: „Ha ismernék a két csapat lehetőségei közötti különbséget, nem tennék fel ezt a kérdést. Ameddig nekünk vagy a magyar csapatoknak évről évre szükségből el kell adnunk legjobbjainkat, addig nem lehet előrelépni. Ennek ellenére, bár nehéz meccsek várnak ránk, a továbbiakban nem fogunk mindig 5-0-ra kikapni.”
Két hét múlva, a Sampdoria ellen foghatjuk szaván Herczeg Andrást.

Magyar főszereplők. A Loki csoportjának másik mérkőzésén, az 1-1-re végződött PSV–Sampdoria összecsapáson mindkét magyar honfitársunk döntő érdemeket szerzett csapata góljából. A vendégek Koman Vadimir gólpasszából szereztek vezetést, amelyet az Eindhoven Dzsudzsák Balázs 90. percben szerzett találatával egyenlített ki. A másik magyar összecsapáson a Zenit 3-1-re verte idegenben az Anderlechtet, a hazaiaknál Juhász Roland szerezte a szépítő gólt, míg az oroszoknál Huszti Szabolcs a kispadról figyelte a mérkőzést. A Borussia Dortmund a Karpati Lviv vendégeként nyert 4-3-ra, a németeknél Hajnal Tamás sérülése miatt nem kapott szerepet. Szintén magyar kötődésű hír, hogy Artjoms Rudnevs, aki tavaly a ZTE-ben szerepelt, mesterhármast szerzett Torinóban a Juventus ellen a Lech Poznan színeiben. A lett támadó a 92. percben bombagóllal állította be a meglepő 3-3-as végeredményt.
El, 1. forduló. A csoport: Salzburg–Manchester City 0-2, Juventus–Poznan 3-3. B: Arisz Szaloniki–Atlético Madrid 1-0, Leverkusen–Rosenborg 4-0. C: Lille– Sporting Lisszabon 1-2, Levszki Szófia– Gent 3-2. D: Dinamo Zagreb–Villarreal 2-0, FC Bruges–PAOK Szaloniki 1-1. E: AZ Alkmaar–Sheriff Tiraspol 2-1, Dinamo Kijev–BATE 2-2. F: Sparta Prága–Palermo 3-2, Lausanne–CSZKA Moszkva 0-3. G: Anderlecht–Zenit 1-3, AEK Athén– Hajduk Split 3-1. H: Stuttgart– Young Boys 3-0, Getafe– Odense 2-1. I: PSV Eindhoven– Sampdoria 1-1, DVSC–Metaliszt Harkiv 0-5. J: Karpati Lviv–Dortmund 3-4, Paris S. G.–Sevilla 1-0. K: Napoli–Utrecht 0-0, Liverpool–Steaua Bukaresti 4-1. L: Besiktas–CSZKA Szófia 1-0, Porto– Rapid Wien 3-0.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.