Budaházy továbbra is tagad

Munkatársunktól
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Ítélőtáblán folytatódott tegnap másodfokon az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészítésével vádolt Budaházy György büntetőpere. A vádlott tagadta bűnösségét, és azt hangsúlyozta: a per tárgyává tett mintegy tucatnyi internetes cikkében – amelyeket a 2006-os őszi véres események után tett közzé – csupán az akkori kormányról vallott lesújtó véleményét fejtette ki. Ugyanakkor a vádirat szerint ezek az írások a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének megváltoztatására hívtak föl, azokban a vádlott Budapest blokád alá vételére, a kormány elkergetésére és a parlament feloszlatására buzdított. Budaházy szerint viszont ma már az övénél is sokkal „keményebb” megfogalmazásokat hallani a nemzeti tévék és rádiók betelefonálós műsoraiban. Úgy véli, koncepciós eljárás folyik ellene, és a bíróságnak már csak azért is vigyáznia kellene, mert ha őt a rendszer megdöntésére való felhívással vádolják, akkor ugyanezért felelősségre vonhatják akár Orbán Viktort is.
Jövő csütörtökön perbeszédek következnek, s várhatóan október elsején születhet másodfokú ítélet. Ismert, Budaházyt első fokon a Fővárosi Bíróság 2008 januárjában fölmentette a vád alól, tíz hónappal később viszont az ítélőtábla hatályon kívül helyezte a döntést. A megismételt eljárásban a Fővárosi Bíróság már egy év felfüggesztett börtönre ítélte Budaházyt, aki több mint egy éve van előzetes letartóztatásban a Magyarok Nyilai-ügy első számú gyanúsítottjaként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.