Budapestet nem értesítették

Amíg nem kap garanciákat arra, hogy nem végzik ki a norvég diáklány megölésével gyanúsított Csao Fejt, nem küldi meg az ügy iratait Kínának a magyar hatóság – állította a norvég köztévé. Az Országos Rendőr-főkapitányság cáfolta az állítást.

Nagy Áron
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem adják át a magyar hatóságok Csao Fej aktáját a kínai társszerveknek, amíg Peking nem garantálja, hogy a norvég diáklány budapesti meggyilkolásával gyanúsított fiatalembert nem ítélik halálra – közölte tegnap a norvég köztelevízió (NRK). Az információ állítólag az ügyet felderítő budapesti rendőröktől származik. Lapunk kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság cáfolta, hogy ilyesmiről szó lenne. Még hivatalos értesítést sem kaptunk Pekingből arról, hogy a gyanúsított feladta magát – tette hozzá Bényi Mónika szóvivő.
Ismeretes, Magyarország és Kína között nincs kiadatási egyezmény, s Peking szeptember 16-án közölte: Csao Fejt a népköztársaság bírósága fogja elítélni. Nemzetközi szakértők szerint a fiatalembert tettéért vélhetőleg halálra ítélik majd. Márton Attila, az első kínai–magyar nemzetközi ügyvédi iroda jogásza azonban kételkedik ebben. „Kínában létező szankció a halálbüntetés, de ritkán szabják ki, és még ritkábban hajtják végre. A konkrét esetben ráadásul enyhítő körülménynek számít a beismerés, így Csao Fejt vélhetőleg hasonló tartalmú börtönbüntetésre ítélik majd, mintha Magyarországon folytatnák le az eljárást” – közölte az ügyvéd. Hozzátette: egy olyan országtól, amelyikkel kiadatási egyezményünk nincs, nem lehet hivatalos garanciákat kérni.
Emlékezetes, Pernille Marie Thorsent, egy hazánkban tanulni vágyó norvég diáklányt augusztus 28-án megölték Budapesten egy ifjúsági szálláson. A feltételezett elkövető Csao Fej még a bűncselekmény napján elhagyta az országot. Több napos várakozást követően nemzetközi körözést adtak ki a magyar hatóságok a kínai állampolgár ellen, aki a bűntény elkövetésével gyanúsítható. A 26 éves fiú feltehetőleg szerelemféltésből ölt, s mivel nem tudott elszámolni lelkiismeretével, szeptember 15-én feladta magát Kínában, ahol szökése óta bujkálhatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.