Büntetőfeljelentést tett a számvevőszék

Keményebb fellépést foganatosított az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az Országos Cigány Önkormányzat gazdálkodási visszásságai miatt, mint amiről első bejelentése szólt. Nem ismeretlen tettes elleni feljelentést tett, hanem büntetőeljárás megindítását kezdeményezte Kolompár Orbán elnök és Bozó Krisztina hivatalvezető ellen, akik már vádlott-társak egy kecskeméti büntetőperben.

Joó István
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most bebizonyosodni látszik, amit a baloldali vezetésű Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) ellenzéke a Gyurcsány– Bajnai-kormányok alatt hiába próbált a köztudatba emelni. A Kolompár Orbán vezette Országos Cigány Önkormányzatban és annak hivatalában a pénzügyi szabálytalankodás magától értetődő volt. A központi romaszervezet legutóbbi másfél évének vizsgálatáról tegnap közzétett ÁSZ-jelentés rávilágít: szabálytalanul fizettek ki és számoltak el 10,475 millió forint támogatási összeget. Ebben a céltól eltérő felhasználás, elnöki utasításra történt, előirányzat nélküli kifizetés, számla nélküli előlegkifizetés és szabálytalanul elszámolt útiköltség-térítés egyaránt szerepel. Maga az elnök is szabálytalanul számolta el szemüvegvásárlását, autópálya-bírságait. Az OCÖ háza táján fedezet nélkül vásároltak a balatonlellei táborhoz eszközöket, nem fizettek cégautóadót, adólevonás nélkül fizettek segélyeket és ösztöndíjakat, valótlan tartalmú adóigazolásokat adtak. Elképesztő összeget – 53 millió forintot – fizettek ki az OCÖ-nél költségtérítésekre csak tavaly, méghozzá tételes számlával nem igazolva.
Az ÁSZ szerint a hűtlen kezeléssel, számvitel rendjének megsértésével és adócsalással tarkított gazdálkodás „eredménye” az lett, hogy másfél év alatt 31 millióval csökkent az OCÖ saját tőkéje.
Az ÁSZ-jelentés kapcsán Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár közleményben tudatta: a jelenlegi OCÖ-vezetőket nem tekintik partnernek abban a – hiteles kisebbségiek és többségiek összefogását igénylő – munkában, amely a mélyszegénységből való fölemelkedést célozza. Farkas Flórián romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos kijelentette: meg kell vizsgálni a nyolcéves Kolompár alatti korszakot, amikor az „OCÖ törvényen kívüli működésre rendezkedett be”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.