Csapatban kell kvótát szerezni

2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap a törökországi Antalyában megkezdődik a súlyemelő-világbajnokság, amely egyben az olimpiai kvalifikációs sorozat első állomása. Magyarország népes küldöttséggel, tizenegy versenyzővel vesz részt az eseményen, ám ez nem a sportág hazai megerősödését, hanem a jövőbe vetett bizalmat tükrözi, többen a tapasztalatszerzés céljával lépnek dobogóra a vb-n.
Reálisan nézve nincs éremszerzésre esélyes emelő a magyar csapatban, sőt az is bravúrszámba menne, ha valamelyik versenyzőnk bejutna az első tíz közé. Magyar szempontból inkább az olimpiai kvótaszerzés miatt fontos a törökországi világbajnokság. Súlyemelésben külön-külön a férfiaknak és a nőknek nemzeti avagy csapatkvalifikációt kell szerezniük. Összesítik az egyes súlycsoportokban elért eredményeket, s ez alapján rangsorolják az egyes országokat. A férfiaknál egy nemzet legfeljebb hat, a nőknél pedig négy kvótát szerezhet, noha nyolc, illetve hét súlycsoport van. Ám számunkra nem az a kérdés, hogy ki maradjon itthon, hanem hogy sikerül-e legalább három, illetve két versenyzőt Londonba kijuttatni. Ehhez a férfiaknak az első huszonnégy, a nőknek az első huszonegy nemzet közé kellene kerülniük. Az idei és a 2011-es vb-n lehet pontszámokat gyűjteni. Aki ez alapján nem jut kvótához, a 2012-es Európa-bajnokságon egy-egy helyet még megcsíphet.
Hölgyeinket a szakvezetés esélyesnek tartja a kvalifikációra. Antalyában Berki Lilla (48 kg), Nagy Nikoletta (63), Bazsó Bianka és Krutzler Eszter (69), valamint Magát Krisztina (plusz 75 kg) indul, közülük Krutzler a legismertebb, Athénban ezüstérmet szerzett, ám az akkori eredményét azóta megközelíteni sem tudta. A férfiegyüttest hatan alkotják: Ádám Róbert és Soóky Gergely (56 kg), Baranyai János (85), Szanati Szabolcs (94), Gyurkovics Ferenc (105), Nagy Péter (plusz 105 kg), igaz, a két fiatal, Soóky és Szanati aligha járul hozzá érdemben a csapat eredményhez.
Miként Gyurkovics Ferenc sem, aki egyéni indulóként léphet dobogóra. Ugyanis továbbra is érvényben van azon határozat, amely szerint athéni doppingvétsége miatt olimpián többé nem indulhat. A magyar szövetség megpróbálta befolyását latba vetni ennek módosítása érdekében, ám Dobos Imre elnöke tegnap úgy tájékoztatta lapunkat: Gyurkovicsnak nincs esélye a londoni indulásra. Jelen állás szerint – ezt már a versenyző tette hozzá, aki továbbra is bízik az olimpiai részvételben. A helyzetet bonyolítja, hogy a nemzetközi szövetség állítólag 2004 májusában kelt határozatát nyomtatásban még senki sem olvasta, mégis rendre hivatkoznak rá. Aminek a tisztázása nem személyes, hanem nemzeti érdek, Gyurkovics nélkül a magyar férfiak aligha reménykedhetnek a csapatkvalifikációban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.