Diákétkeztetés: államosítani kellene

Munkatársunktól
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi gyermekétkeztetés állami kézbe vételét javasolja a Vidékfejlesztési Minisztériumnak a Civil Összefogás Fórum (CÖF) mezőgazdasági és ipari kerekasztala. A társadalmi szervezet elképzeléseit ma ismerteti V. Németh Zsolttal, a szaktárca vidékfejlesztési államtitkárával – tudta meg lapunk. A CÖF szerint felháborító, hogy a budapesti gyermekek napi ellátását ma külföldi kézben lévő magáncégek végzik, és hogy ez a tevékenység is a profitszerzés területévé vált. A civilek úgy látják, az önkormányzatokkal kötött közétkeztetési szerződések egyoldalúak, nem tükrözik a gyermekek érdekeit. Ezért a fórum hosszabb távon a fővárosi gyermek- és diákétkeztetés visszaállamosítását szorgalmazza, s rövid távon elengedhetetlennek látja a meglévő szerződések és támogatások felülvizsgálatát. A jövőben a közétkeztetést egy nonprofit cégnek kellene ellátnia. Ez a mintegy százezer gyermek napi ellátását biztosító társaság komoly piacot jelenthetne a magyar családi és agrárgazdaságoknak is. Ennek elősegítésére a CÖF olyan felvásárlóközpontok felállítását javasolja, ahol a közétkeztetésbe beszállító kistermelők áruit gyűjtenék be és adnák tovább. A fórum emellett mintaáruház létrehozásán fáradozik, amelyik közel ezer négyzetméteren kínálja a magyar vidék termékeit.

Utalni kell az önrészt
. E hónap végén lejár az agrár-kárenyhítési alapba szánt önrész befizetése, az átutalásokat legkésőbb ezekben a napokban el kell intéznie a gazdáknak – hívja fel a figyelmet a kötelezettségre tegnapi közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium. A szaktárca emlékeztet arra, hogy a parlament júniusban három hónappal meghosszabbította a kárenyhítési rendszerben részvételt biztosító önrész kifizetésének határidejét, az alapban 4,5-5 milliárd forint áll majd a termelők rendelkezésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.