Elbocsátott tartótiszt?

Munkatársainktól
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menesztették debreceni szolgálati helyéről a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) tartótisztjét, H. Ernőt, mert a romagyilkosságok egyik gyanúsítottjával, Cs. Istvánnal ápolt kapcsolatot, de ezalatt sorozatos hibákat követett el – közölte a Magyar Hírlap. A Honvédelmi Minisztérium (HM) belső vizsgálatot folytatott a romagyilkosságok ürügyén, és ekkor derült ki, hogy ugyan H. Ernő több hibát követett el, de büntetőjogi felelőssége nem volt megállapítható. Mint ismert, H. Ernő többek között azt vallotta a rendőrségen, hogy Cs. Istvánnal alig váltottak szót a romagyilkosságokról, csupán azt közölte, milyen jól jönne neki a százmillió forintos nyomravezetői díj, de jelentés nem készült erről a beszélgetésről. A HM belső vizsgálata igyekezett kideríteni, H. Ernő miért nem beszélt Cs. Istvánnal arról, hogy a KBH főigazgatója azt a parancsot adta ki a tartótiszteknek: a romagyilkosságokról szerezzenek információkat a kapcsolataiktól. Erre azonban nem kaptak választ a rendőr századostól, miként arra sem, miért mutatta meg Cs. Istvánnak, hogy hol lakik, miért adta meg neki a telefonszámát. A jelenlegi KBH-vezetés azt sem érti, miért nem készült mindezekről jelentés – írta a napilap. Az újság információi szerint a HM vizsgálói nem értik, hogy miközben a legtöbb akcióról számos dokumentum tanúskodik, a romagyilkosságokról szinte egy sem. Ez két dolgot jelenthet: vagy nem készültek ilyenek, vagy megsemmisítették azokat.
Cs. István a romagyilkosság-sorozat negyedrendű vádlottja, aki a nyomozók feltételezése szerint a tiszalöki és a kislétai támadás helyszínére vitte bűntársait. A hatóság előre kitervelten több emberen elkövetett emberölésben való bűnsegédlettel vádolja. Szerződéses katonaként a délszláv KFOR-misszióban szolgált, Koszovóban háromszor is megfordult. A gyilkosságsorozat nyomozásakor vallomást tett a titkosszolgálattal való kapcsolatáról is. A rendőrségen kijelentette, már a 2006-os budapesti zavargások idején is jelentett a KBH-nak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.