Életfogytiglan a rablógyilkosoknak

2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta a Debreceni Ítélőtábla a 2007-es tokaji pénzszállító-rablógyilkosság két elkövetőjét, egy vádlottat pedig 15 évre ítéltek. A bűntettben nyolcan vettek részt, összesen 93 és fél évet kaptak.
A másodfokon eljáró bíróság a hetedrendű vádlott büntetését másfél évről egy évre mérsékelte, mert segített a bűncselekmény felderítésében, a negyedrendű vádlottét háromról négy évre emelte. Balla Lajos büntetőtanácsa a többi esetben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Eszerint H. Roland első- és a pénzszállító cég alkalmazottjaként dolgozó Sz. János harmadrendű vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntettében találták bűnösnek. Őket életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték, az elsőrendű vádlott 35, a harmadrendű pedig, 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. S. Krisztián másodrendű vádlott bűnsegédként, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, lőfegyverrel visszaélés és bűnpártolás miatt 15 év fegyházbüntetést kapott. H. Roland és S. Krisztián szüleinek bűnpártolásért másfél év és három év közötti börtönbüntetéseket kell letölteni.
Az első-, másod- és harmadrendű vádlott a bűncselekményt előre megtervezte, az erről készített forgatókönyvet egyikőjük számítógépén megtalálták. A tervben szerepelt G. Lászlónak, a pénzszállító kísérőjének meggyilkolása is, őt fojtóhurokkal, viperával késsel végezték ki brutálisan az autó mellett. A nyomozók félrevezetése érdekében Sz. Jánost összekötözve kitették egy elágazásnál. Az elkövetők mintegy 166 millió forintot zsákmányoltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.