Elhunyt Polgár László

Munkatársunktól
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének hatvannegyedik évében, Zürichben tegnap váratlanul elhunyt Polgár László operaénekes – adta hírül este az MTI.
Polgár László 1947. január 1-jén született Somogyszentpálon. Énekesi tanulmányait Eyssen Irénnél kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanárai voltak többek között Kutrucz Éva és Révhegyi Ferencné. 1971-ben lépett fel első ízben az Operaházban Verdi Rigolettójában: Ceprano grófot alakította. 1973 óta az Operaház magánénekese, vezető baszszistája lett. A hetvenes években megnyerte a Dvorák-, a Schumann, az Erkel-, a Hugo Wolf- és a Pavarotti-énekversenyt. A híres Wagner-énekesnél, Hans Hotternél képezte tovább magát. Bartók hősének, a kékszakállú hercegnek egyik legfontosabb interpretánsa: énekelte Athénban, Chicagóban, Drezdában, Koppenhágában, Londonban, Prágában, Tokióban és a milánói Scalában. Énekelte még II. Fülöp szerepét a Don Carlosból, Don Giovanni Leporellóját és a Parsifal Gurnemanzaját. Két kategóriában jutalmazták Grammy-díjjal Bartók A kékszakállú herceg vára című operájának CD-jéért is, amelyet Jessie Normannal és Pierre Boulezzel készített. 1982-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1990-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 1991-től a zürichi opera tagja lett, majd a zürich-winterthuri konzervatórium tanára volt.
A nemzetközi hírű basszistát a Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.