Építőipar: csak látszólag enyhül a krízis

Hírösszefoglaló
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb mint a felére esett vissza augusztusban – júliushoz képest – a fizetésképtelenségi eljárások száma az építőiparban, ám éves összehasonlításban továbbra is gyors növekedés tapasztalható. Mindez azt jelzi, csak látszólag enyhül a krízis az ágazatban – tudatta a távirati iroda az Opten céginformációs szolgáltató adataira hivatkozva.
Augusztusban 189 céget vontak felszámolás alá, 204-gyel kevesebbet, mint júliusban, az idei év eddigi „legpusztítóbb” hónapjában. Sőt, augusztus az egész évet tekintve is a legalacsonyabb havi értéket hozta. Az ágazat javuló trendjéről mégsem lehet beszélni, mert az egy évre visszatekintő 37,9 százalékos növekedés ijesztően magas, még a júliusi 35,5 százalékos mutatót is felülmúlja. A válság által leginkább sújtott ágazat mutatói augusztusban – idén első ízben – jobbak voltak, mint a nemzetgazdaság egészének adatai. A gazdaság egészében ugyanis 50 százalékkal több felszámolási eljárást indítottak a hitelezők az egy évvel korábbinál. Ez azonban semmiképpen sem az építőipar állapotának javulását jelenti, sokkal inkább a nemzetgazdaság egészének „hozzáromlását”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.