Értékes művek a Honterus aukcióján

Akár első kiadású Petőfire is szert tehetünk a Honterus antikvárium mai aukcióján, és a borászok, a térképgyűjtők és a jurátusok számára is érdekes darabokat tartogathat az árverés.

R. Kiss Kornélia
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bármelyik irodalomkedvelő boldog lenne, ha beszerezhetné azokat az első kiadású vagy dedikált, javarészt nyugatos köteteket, amelyeket ma árvereznek majd a Hotel Mercure Koronában. Elég csak József Attila legritkább munkáját, Az istenek halnak, az ember él címűt megemlíteni, amelyben Babits Mihályt gorombítja le a fiatal költő. Nem csoda, hogy a 10-20 ezer forintos kikiáltási árakhoz viszonyítva ez utóbbi százhúszezerről indul majd, akárcsak A helység kalapácsa 1844-es, első kiadása. A gyűjtők válogathatnak a legkülönbözőbb reklámplakátok közül, káva étól és cigarettától a Lukrécia lószerszámolajat népszerűsítő XX. század eleji reklámokig, és rengeteg értékes térképet is megszerezhetnek az árverésen. A csúcsot a balánbányai rézbányák kéziratos térképe tartja 120 ezer forintos kikiáltási árral. A jogászok ugyancsak magas áron kapkodhatnak Werbőczy István Hármaskönyvének XVIII–XIX. századi kiadásai után, köztük még egy Csíksomlyón, 1745-ben napvilágot látott, bőrkötésű példány is előfordul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.