Európai bírálat Franciaországnak

Újabb több száz romát toloncoltak ki tegnap a francia hatóságok Romániába, ezzel egy időben pedig a párizsi és a bukaresti kormány illetékesei abban állapodtak meg, hogy több anyagi támogatást kérnek Brüsszeltől a cigányok társadalmi beilleszkedését célzó programokra.

2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyről tizennégyre növelik a Franciaországban szolgálatot teljesítő román rendőrök számát, ugyanakkor a francia rendőr-főkapitányság munkáját ezentúl román törvényszéki bíró is segíti a romák kitoloncolása terén. Minderről azután született megállapodás, hogy egy bukaresti kormányzati küldöttség Párizsban tárgyalt a francia kabinet képviselőivel a Franciaországból kiutasított romániai cigányok ügyében. A román delegáció azért utazott a francia fővárosba, hogy egyeztessen a francia féllel a Franciaországban egyre több problémát okozó romániai cigányokról, illetve a Nicolas Sarkozy államfő által kezdeményezett biztonsági akcióról, amelynek révén felszámolják az illegális romatelepeket, és hazatoloncolják a törvényellenesen az országban tartózkodó romániai és bulgáriai cigányokat. Mihai Seitan román munkaügyi miniszter tegnap bejelentette: a két ország több pénzt kér közösen az Európai Bizottságtól a romák társadalmi beilleszkedését szolgáló programokra, az erre a célra elkülönített négymillió euró értékű uniós keret ugyanis nem elegendő. A felek között konszenzus mutatkozott a téren, hogy az EU egyik alapjogának számító szabad helyváltoztatás joga nem szolgálhat ürügyként az embercsempészetre, a prostitúcióra, a koldulásra és általában a bűncselekmények elkövetésére. A bukaresti illetékesek ígéretet tettek arra, hogy a romák integrációjának elmélyítésére európai alapokat is felhasználnak majd, és pozitív diszkriminációt alkalmaznak.
Tegnap egyébként Lyonból és Párizsból újabb, közel háromszáz romát számláló szállítmány landolt Bukarestben. A visszatoloncolt cigányok többsége a román főváros repülőterén elmondta, hogy koldulásból élt odakinn, és mihamarabb visszatérne, akadt ugyanakkor olyan cigány is, aki nyíltan bevallotta, hogy zsebmetszésből tartotta fenn magát.
Az Európai Parlament szocialista frakciója a romákkal szembeni francia bánásmód elítélésére sürgette az Európai Unió központi intézményeit. Viviane Reding, az Európai Bizottság alapjogokért felelős biztosa sajnálatosnak nevezte, hogy az elmúlt hetekben az unió néhány tagállamában „nyíltan diszkriminatív és esetenként feszültségkeltésre alkalmas” retorikát alkalmaztak. Bejelentette, a bizottság vizsgálatot indított a romákkal kapcsolatos franciaországi helyzetről, különös tekintettel arra, hogy Párizs betartotta-e a témában érvényes uniós szabályokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.