Európai típusú autonómiát akar az SZNT

Pataky István
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Strasbourgban az Európa Tanács (ET) magyar delegációjának feladata a határon túli magyarok ügyeinek képviselete – jelentette ki tegnap Budapesten Braun Márton, az ET magyar parlamenti delegációjának vezetője, azt követően, hogy tárgyalt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetőivel. A fideszes politikus elmondta, a magyar–román kapcsolatok viszonylatában bizakodásra ad okot, hogy a budapesti kormánypártok és a bukaresti kormánykoalíció tagjai egyazon politikai családhoz, az Európai Néppárthoz tartoznak, ami azonos érdekek, értékek képviseletét jelenti.
Az SZNT vezetőit kedden fogadta Kövér László házelnök is. Izsák Balázs SZNT-elnök szerint a találkozók révén az általa vezetett tanács is részévé vált a nemzeti együttműködésnek. Kiemelte, az SZNT az ET ajánlásai, értékei alapján kívánja megteremteni Székelyföld területi autonómiáját. „Saját törvényhozást és végrehajtást szeretnénk, ahogyan ez sok más európai autonómia esetén működik” – hangoztatta Izsák Balázs. A politikustól lapunk azt kérdezte, nem tekinti-e károsnak a határon túli magyar ügyek szempontjából a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom különböző erdélyi megmozdulásait. Az SZNT elnöke nem kívánta minősíteni ezeket az akciókat, mind mondta: a tanács egyfajta székely parlamentként működik, így nem foglalkozhat minden egyes küldöttjének ténykedésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.