Ezrek a karrierexpón

Hömpölygött a tömeg a hét végén a fővárosi Millenáris Teátrumban, ahol idén először tartottak Regeneráció címmel kormányzati karrierexpót. A kiállításra látogató fiatalok nemcsak az új kormányzati struktúrával ismerkedhettek meg, de pályaorientációs teszteket is kitölthettek, illetve segítséget kaphattak a megfelelő önéletrajz elkészítésében is.

Vona Adrienn
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez egy olyan kiállítás, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendeztünk meg. A kormány számára fontos a közigazgatás megreformálása, melybe szeretnénk bevonni a fiatalokat is – mondta lapunknak Böszörményi Nagy Gergely, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság stratégiai főosztályának főosztályvezető-helyettese. Hangsúlyozta: a rendezvény célja, hogy vonzóvá tegyék a fiataloknak a közigazgatással kapcsolatos köztisztviselői munkát. A főosztályvezető-helyettes lapunknak leszögezte, hogy az expót nem szabad összetéveszteni egy állásbörzével. – Itt nem arról van szó, hogy szélesre tárjuk a közigazgatás kapuit, és több ezer fiatalt mások helyére felveszünk. Szeretnénk létrehozni egy adatbázist olyan jelentkezőkből, akik a jövőben szívesen vállalnának a közigazgatásban munkát. A jelenlévők ezért a személyzeti pultnál leadhatják önéletrajzukat is. Emellett pályázatot hirdettünk a magyar közigazgatási ösztöndíjra is, és azok a fiatalok, akik ezt elnyerik, öt hónapig valamelyik uniós ország közigazgatását is megismerhetik, majd az itthoni gyakorlat után szerződés kaphatnak – közölte Böszörményi Nagy Gergely.
Megtudtuk, a kiállításra több mint nyolcezren látogattak el, a közigazgatási ösztöndíjra pedig a helyszínen csaknem háromezren jelezték jelentkezési szándékukat. A Millenáris Teátrumban az új kormányzati rendszer összes minisztériuma képviseltette magát; a közigazgatási életpálya iránt érdeklődők miniszterekkel, államtitkárokkal és vezető beosztásban lévő kormánytisztviselőkkel beszélgethettek azok munkájáról, illetve a közigazgatás működéséről, kulisszatitkairól.
– Nincs még konkrét tervem a jövőre nézve, azért jöttem, hogy feltérképezzem a lehetőségeimet – mondta lapunknak a Corvinus Egyetem hallgatója, László Bence, akit az expó sűrű forgatagában értünk utol. A fiatalember politológiát és közigazgatástant tanul, s talán pár év múlva megpróbálkozna a közigazgatási ösztöndíjjal.
– Ehhez persze még szeretném elvégezni a mesterszakot, és több nyelvvizsgát is letennék – tette hozzá László Bence.
Hancsek Barbara szerint a kiállítás megrendezése jó ötlet, de a helyszínválasztás lehetett volna jobb is, mert rengeteget kellett sorba állnia a beléptetésnél. Ettől függetlenül jó ötletnek tartja az expót, és bízik abban, hogy munkát is talál. Barbara német–kommunikáció szakon végzett.
Gomolyás Szilvia már egy pályaorientációs teszt kiértékelése után nyilatkozott lapunknak.
– Közigazgatás-szervezést tanulok a Corvinus Egytemen, és a lehetőségek feltérképezése miatt jöttem el az expóra. Szívesen dolgoznék külügyi vonalon, hiszen angolul és franciául jól beszélek, és az itt kitöltött teszt szerint az elképzeléseim egybevágnak a készségeimmel – büszkélkedett.
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a rendezvényen tartott konferenciabeszélgetésen hangsúlyozta, hogy a leendő köztisztviselőknek értékközpontú világnézettel kell rendelkezniük, amelyben a haza és a társadalom szeretete fontosabb az egyéni ambícióknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.