Fillérekből óvták a Balaton vendégeit

Korábban huszonnégymillió, idén nyáron már csak 4,3 millió forintból gazdálkodott a Somogy Megyei Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Alapítvány, ezért a négy dél-balatoni üdülőhely helyett csak Siófokon és Balatonlellén tudták megszervezni a szezonális bűnmegelőzési szolgálatot – hangzott el tegnap Siófokon.

2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszavonták a kaposvári gépészeti szakközépiskola közbiztonsági fakultáción tanuló diákjait az önkéntes nyári gyakorlatról, ezért augusztus 20. óta nem járőröznek a Police pólós fiatalok Siófokon és Balatonlellén. Idén nyáron Balatonföldváron és Fonyódon nem tudta megszervezni a diákokból és nyugalmazott rendőrökből álló szezonális bűnmegelőző szolgálatot a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, mert nem volt miből elszállásolni és étkeztetni a fiatal önkénteseket.
– Három éve nincs minisztériumi pályázat szezonális bűnmegelőzésre, így csak a helyi önkormányzatok támogatási készségén múlik, hogy a jórészt rendőri pályára készülő fiatalokat bevonjuk a Balaton közbiztonságáért végzett munkába – mondta a siófoki sajtótájékoztatón Molnár Zsolt alezredes, a bűnmegelőzési modell kidolgozója. Megtudtuk, hogy a vagyon elleni bűncselekmények, jelesül a besurranásos és a strandi lopások kivételével Siófokon javulást mutat a bűnügyi statisztika. Az üdülési szezonokat évek óta jellemző rendőrhiányt ezúttal is kifogásoló Balázs Árpád siófoki polgármester úgy fogalmazott: „a budapesti Erzsébet hídhoz nyolc éve elvezényelt rendőrök még nem tértek vissza a Balatonhoz”. Mergancz Sándor dandártábornok, Somogy rendőrfőkapitánya rámutatott: a járőröző diákok és a rendőrök közt folyó információcsere rendkívül hasznosnak bizonyult.
A bűnmegelőzési szolgálat statisztikai adatainak ismertetésekor egyebek mellett elhangzott: a strandok közbiztonságának fenntartását segítő fiatalok harminckét elkóborolt kisgyereket juttattak vissza a megrémült szülőkhöz. Működőképes az idén tízéves szezonális bűnmegelőzési modell, de valójában filléres gondok veszélyeztetik a fennmaradását. – Indokolt volna újraéleszteni a néhány éve megszüntetett Országos Bűnmegelőzési Központot – javasolta a sajtótájékoztatón Molnár Zsolt alezredes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.