Fókuszban az olvasás

Hess András budai nyomdájában 1473 pünkösdjén látott napvilágot a Chronica Hungarorum (Budai krónika), az első Magyarországon nyomtatott könyv. A Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvesbolt ennek emlékére ismét megrendezi szeptember első hétvégéjén a budai Szentháromság téren a magyar nyelv és könyv ünnepét.

Makrai Sonja
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember első hétvégéje sem véletlen választás eredménye. Buda Eliberata – szeptember első két napja Buda török uralom alóli felszabadulásának az ünnepe. E két történelmi momentum adja a nyelv- és könyvünnep apropóját.
– Könyv nélkül élni sivár lenne. Hiába történt meg az informatikai forradalom, a nyomtatott szövegekre ma is nagy figyelmet kell fordítanunk. Nem szabad szőnyeg alá seperni az olvasást. Őszindító programsorozatunkkal erre kívánjuk felhívni a figyelmet – hangsúlyozta Bakó Annamária, a Litea könyvesbolt vezetője az esemény kapcsán.
A mostani könyvünnep programja az aktuális irodalmi-történelmi évfordulókra reflektál: a trianoni békediktátum 90., Márai Sándor születésének 110., Kosztolányi születésének 125., Széchenyi halálának 150. évfordulójára. A kiadók a jubileumokhoz kapcsolódó műveket mutatnak be, illetve a fent említett írók műveiből összeállított irodalmi emlékműsorokkal készülnek. Szombaton fél négytől a Helikon Kiadó szervezésében Márai Sándort idézi meg Bács Ferenc színművész és Osztovits Ágnes, a Helikon Kiadó irodalmi vezetője. A pénteki megnyitót követően, ahol Szőcs Géza kulturális államtitkár és Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere mond köszöntőt, a trianoni békediktátum évfordulójának alkalmából Petrás Mária, Incze Ildikó, Dóczi Péter versekkel, prózákkal, dalokkal emlékeztet a magyar nemzet gyásznapjára.
A három nap alatt a Mátyás-templom mellett felállított sátrakban markáns arculatú magyar könyvkiadók mutatkoznak be, többek között a Püski-Masszi Könyvesház, a nagy múltú Helikon, a Napkút, a Magyar Napló, a nyelvrégészetre összpontosító Fríg és a délvidéki témákkal foglalkozó Timp Kiadó. A hét végén beszélgetést tartanak Kányádi Sándorral, a Budavári Önkormányzat díszpolgárával, a Kossuth-díjas író-költő dedikálja az idén megjelent Ünnepek háza című kötetét, s korábbi kiadványait is. Szó lesz még a keresztény film jelenéről-jövőjéről, de bemutatják munkatársunk, Margittai Gábor a Scolar Kiadó gondozásában megjelent Mi a madzsar? című könyvét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.