Földön túli szférákba merészkedett

Klementisz Réka
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak fejet hajt a legenda előtt, de életművét Jimi Hendrixhez méltó merészséggel tovább is gondolja az a 40 Years After című, csütörtökön bemutatott album, amelyen a Band of Gypsys Reincarnation nevű formáció tagjai (Halper László gitáros, Kőszegi Imre dobos, Oláh Péter bőgős, Lukács Miklós cimbalmos és Fekete István trombitás) Randy Brecker amerikai trombitás egy különleges megoldásnak köszönhetően a két évvel ezelőtt elhunyt zeneszerző-baszszusgitáros, Orszáczky Jackie és Tátrai Tibor gitáros játssza a legnagyobb Hendrix-klasszikusokat a Manic Depressiontől a Purple Haze-en, a Fire-ön, a Hey Joe-n át a Voodoo Chile-ig.
A Syrius egykori tagja hat évvel ezelőtt a Millenárison lépett fel Halper Lászlóval, a zenekar egyik alapítójával, itt játszották el közösen Hendrix Crosstown Trafficjét, amelyet utólag hangszeres sávokkal bővítettek. A Breckerrel közös felvétel is rendhagyóan zajlott; a hatvannégy éves trombitás Amerikában játszott rá a Halperék által neki eljuttatott négy számra, mindegyikre visszaküldött több szólóvariációt is. – A trombitát azért éreztem fontosnak, mert Hendrix halála előtt Miles Davisszel készült közös felvételre, a cimbalom pedig az én roma gyökereimet hozza be a képbe, de ezzel az egész valahogy speciálisan magyar is lett – fogalmazott Halper. A lemez a rockzenét ötvözi tradicionális cigányzenével.
Anglia különleges kiállítással tiszteleg Hendrix előtt; másfél hétre megnyitották a gitáros egykori londoni lakását egy tárlat részeként, amelyet a 40. évforduló alkalmából rendeztek a Händel-múzeumban. Hendrix a lakását éppen Händel egykori otthona mellett rendezte be 1968–69-ben barátnőjével, Kathy Etchinghammel, így a Hendrix-fészek ma a Händel-múzeum része.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.