Francia kapcsolat

2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciaországi illegális roma telepek eddigi felszámolását értékelte Brüsszelben a luxemburgi illetőségű igazságügyi EU-biztos. A lendületes szőke hölgy, Viviane Reding szégyenteljesnek nevezte a romániai és bulgáriai cigányok hazatoloncolását, azt a második világháborús szokásokhoz hasonlította. Utóbb ugyan szelídített véleményén, ám továbbra is elítélte a francia gyakorlatot. Nicolas Sarkozy egy zártkörű ebéden reagált a feldúlt politikus szózatára: „Ha a luxemburgiak maguknak akarják a romákat, nem jelent problémát.” Az elhangzottak után Luxemburg külügyminisztere nyakát szegve rohant nyilatkozni, kijelentette, az EU-biztos csak magánemberként beszélt a franciák romapolitikájáról. Szegről-végről a témához kapcsolódik: tíz évvel ezelőtt, még az első Orbán-kormány idején a Fejér megyei Zámolyból is kiutazott egy magát üldözöttnek aposztrofáló népes roma küldöttség Franciaországba. A Krasznai József vezette gárda Strasbourgban telepedett le. Befogadásuk kapcsán 37 baloldali magyar értelmiségi hálálkodó levelet írt az akkori francia kormányfőnek, a szocialista Jospinnek. A delegáltak éppen csak elköltötték az ilyenkor nekik járó segélyeket, máris serényen bűnözni kezdtek, nem egy, nem kettő börtönbe is került – talán éppen ezért írták a hálaadó levelet az Esterházy-gondolkodók, hoppá. (Amúgy hozzájuk is átküldhetne néhány brigádot Sarkozy…)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.