Háború a nyomorral

Karczag Eszter
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarok New Yorkban. Helyi idő szerint vasárnap este érkezett New Yorkba Schmitt Pál államfő és delegációjának menetrend szerinti járata, hogy részt vegyen az ENSZ-közgyűlés 65. ülésszakán. Schmitt ma beszédet mond a csúcstalálkozó plenáris ülése előtt – többek között a közös célkitűzések eléréséhez való magyar hozzájárulásról, de pénteken is felszólal a közgyűlés általános vitájában. Az elutazása előtti sajtótájékoztatón megerősítette, hogy Magyarország megpályázza az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságát a 2012–2013-as periódusra; erről 2011 őszén dönt majd a közgyűlés. Ott-tartózkodása alatt tíz kétoldalú államfői találkozót is lefolytat, Martonyi János külügyminiszterrel pedig részt vesznek a Magyar Tudós Társaság megalakításán. (MTI)


New Yorkban tegnap kezdődött az ENSZ csúcstalálkozója, amelyen több mint 140 ország állam- és kormányfője vesz részt. A holnap – Barack Obama amerikai elnök beszédével – záruló üléssorozat fő témái a nyolc millenniumi fejlesztési cél (MDG) eddigi megvalósításának elemzése és a szegényebb, fejlődő országok megsegítésére való újabb ötletek és pénzügyi források kidolgozása. Sajnos a szegénység elleni harc nem az a terület, ahol a szándék a lényeg, ráadásul úgy tűnik, hogy az MDG-k tekintetében olyan faktor a népességrobbanás, mint egy rózsaszín elefánt a közgyűlés nagytermében. Inkább senki sem beszél róla, hiszen mindenkit igen kínos helyzetbe hozna. Ám, ha a demográfiai növekedés tényezőjét nem is veszik figyelembe az elemzők, valószínűleg akkor is tarthatatlan a célok elérésére eredetileg kitűzött határidő. A – szegény országok társadalmi és gazdasági felzárkóztatását megcélzó – programpontok létrehozásakor, 2000-ben 15 évet adtak maguknak a fejlett államok arra, hogy megfelezzék a mélyszegénységben élők számát a világban. Azóta sajnos több – néhol váratlan – esemény is hátráltatta a megvalósítást, például a pénzügyi világválság, ami miatt sok nagy állam elsőként a segélyekből faragott le kisebb-nagyobb szeleteket.
A gyermekhalálozások csökkentésére, az AIDS vagy az alultápláltság elleni harcra, az alsó fokú oktatás alapvetővé tételére, a nemek közti egyenlőség létrehozására legalább százmilliárd dollárra lenne szükség, ha a tagállamok tartani kívánják a 2015-ös határidőt – mondta a gyűlést megelőzően Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára.
Angela Merkel német kancellár a csúcstalálkozó előtt arról beszélt kollégáihoz intézett videoüzenetében, hogy „realisztikusan” kell áttekinteni a kitűzött célokat, hiszen ha mindet nem is, a fontosabbakat – kellő felelősségvállalással – el lehet érni öt éven belül. Egyes becslések szerint a minimális finanszírozási alap a 120 milliárd dollárt is elérheti, felső határ természetesen nincs. Az Európai Unió előreláthatólag ehhez egy egymilliárd dolláros alappal járul majd hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.