Határátlépések és átszakított időzárványok

Makrai Sonja
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van Magyarországon egy hely, ahol öt világvallás ér egymásba. Győr-Újváros egy utcájában időtlen idők óta egymás mellett él a zsinagóga, a katolikus, a görög katolikus, az evangélikus és a református templom. Nyugalomban, emberségben, határokat figyelem nélkül hagyva.
Az V. Öt Templom Fesztivál ars poeticája is ez: nincs, ami elválaszt, minden összeköt. A tegnap óta zajló egyházi fesztiválon lesznek istentiszteletek és híres hitbeszédek többek között Lackfi János költő előadásában, világ- és egyházzenei koncertek, szeretetvendégség, új programként pedig temetőséta.
Vasárnap Peter Schumann neves színházi szakember és az amerikai Bread and Puppet teátrum cseh, lengyel, magyar, amerikai és francia résztvevőkkel közösen mutatja be a Kartonpapír-isten-tisztelet című előadást. Ezekben a napokban az öt templom harangját is meg lehet kongatni: az adományokat a magyarföldi templom javára ajánlják fel.
A párhuzamosan zajló és szeptember 26-ig tartó szakrális művészetek hetéhez az ország számos települése csatlakozott. Bibliai makettkiállítást rendeznek a debreceni Nagytemplomban, a négy nagy történelmi egyház zenés áhítatot tart a Szent István-bazilikában, szombaton pedig országszerte szélesre tárják a templomkapukat. (Bővebben: www.szmh.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.