Hiteltámogatást kaphatnak a gazdák

Dénes Zoltán
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte mindenki figyelmét elkerülte az agrártárca idei rendelete, amely a támogatást nyújt a forgóeszközhitelt felvett családi gazdálkodóknak – jelezte lapunknak Obreczán Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) főtitkára, fideszes országgyűlési képviselő. Mint mondta, a rendelet szerint a támogatás mértéke a vonatkozó szerződésben rögzített hitelösszeg legfeljebb 10 százaléka lehet, de nem haladhatja meg a 15 000 eurónak megfelelő forintöszszeget. Fontos, hogy a kérelmek benyújtási határideje jövő hét hétfőn jár le.
Mint ismert, az Orbán-kormány – gazdasági programjának megfelelően – 2001-ben döntött arról, hogy lehetőséget teremt a családi gazdaságoknak arra, hogy agrárcélokra, kedvező feltételekkel, kamattámogatással és részben állami garanciával juthassanak hitelhez. Ennek nyomán nyolcezer kölcsönszerződés született 75,5 milliárd forint értékben. Garanciát összesen 19 milliárd forintra vállalt az állam, így 2065 családi gazdálkodó jutott kedvezményes hitelhez. A Magosz szerint a gazdálkodóknak tavaly mintegy 37 milliárd forintot kellett visszafizetniük e konstrukcióban. A gazdaszervezet informálisan arról értesült, hogy több tucat gazdálkodó volt kénytelen megválni földjétől az elmúlt évben, hogy visszafizesse hitelét. A kormány egyetértésével a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tavaly indítványozta a hitelek hatvan százalékának kifizetését, a fennmaradó negyven százaléknál viszont a hitel meghosszabbítására tett javaslatot. Cserébe azonban a bankok újabb, 100-120 százalékos fedezetet kértek a gazdálkodóktól, akiknek otthonát és földjeit már eleve jelzálog terhelte.
A kormányváltást követően lefolytatott tárgyalások nyomán, az MFB idén júniusban újabb kedvező lépéseket jelentett be: a családi gazdálkodók forgóeszközhiteleinek véglejáratát – piaci kamatozás mellett – három évvel meghoszszabbították. A fennálló tőkeöszszeg után a 60 százalékos előtörlesztés megfizetése helyett 30 százalékkal is elfogadhatóvá vált a törlesztés abban az esetben, ha a csökkentett előtörlesztés összegével megegyező fedezeti értékű ingatlant – pótfedezetet – nyújtanak be az ügyfelek. Amennyiben az átütemezésre kerülő tőkeösszegre vetítve az ügylet fedezettsége 140 százalékos vagy afeletti, a bank nem igényli a pótfedezet benyújtását.
A 2002–2003. évben felvett agrárhitelekből az idén összesen 10,5 milliárd forint forgóeszköz- hitel-állomány jár le, ebből az állami kezességgel érintett és várhatóan a módosításra került szabályok szerint átütemezésre kerülő állomány csaknem hárommilliárd forint. Az államnak nem okoz többletköltséget a változtatás, sőt az átütemezést követően az eddig meglévő állami garancia megszűnik. Az MFB költségei sem növekednek a változások kapcsán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.