Illegális élelmiszer

Csibra Tibor
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínaiak által üzemeltetett illegális élelmiszer-feldolgozó üzemet derítettek fel tegnap a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai – tájékoztatta lapunkat a Vidékfejlesztési Minisztérium. Kardeván Endre, a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, országos főállatorvos kérdésünkre elmondta, hogy az engedéllyel nem rendelkező fővárosi telepen két tonna élelmiszert, illetve alapanyagot foglaltak le. Ennek egy részét egy teherkocsiban találták meg, a jármű épp kiszállította volna a megrendelőknek az illegális árut. A kínai tulajdonos sem a termékek származását, sem a másodlagos élelmiszer-vizsgálatot nem tudta igazolni. A hatályos jogszabályok értelmében ma már minden gyártónak, forgalmazónak, raktározónak be kell jelentenie tevékenységét, és az általa forgalmazott árukat hivatalosan be kell vizsgáltatnia. Az említett teherautóban tucatnyi kínai büfé nevét, címét tartalmazó listát találtak, az üzleteket tegnap elkezdték ellenőrizni a szakemberek. Ezek egy részében újabb szabálytalanságokat találtak, de az étkezdék egy része – vélhetőleg a riadólánc miatt – sietősen bezárt, mielőtt szemlézték volna azokat.
A tegnap ellenőrzött illegális telepen talált összes anyagot megsemmisítik, a kobzás, illetve a szállítás költségét a cég tulajdonosának kell kifizetni, a vállalkozás ezenfelül több százezer forint bírságra is számíthat. A Vidékfejlesztési Minisztérium szigorúan megbünteti az engedély nélküli gyártókat, felhasználókat, s a vizsgálat után feljelentéseket tesz majd a rendőrségen – tette hozzá Kardeván Endre.
Az államtitkár nem zárta ki, hogy több hasonló illegális telep működik hazánkban, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a tárca és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal minden bejelentést kivizsgál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.