Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 18.
Nyitott templomok éjszakája Zebegényben. A Havas Boldogasszony-plébániatemplomban Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész ad koncertet; Csóka Árpád mérnök a százéves templom felújításáról, építéstörténetéről, illetve Csókáné Salamon Melitta Zebegény történelmi emlékeiről tart vetített képes előadást. Az estet Forgách József orgonakoncertje zárja.
Helyszín: Havas Boldogasszony-plébániatemplom (Zebegény, Petőfi tér).
Időpont: 20 óra

Szeptember 19.
V. pálos napfordulóünnep és kirakodóvásár Zsámbékon. Fél hétkor az öreg templomnál tartandó napköszöntővel kezdődik az egész napos programsorozat. A résztvevők többek között nézhetnek filmet Páhi Emma mesemondóról, megtekinthetik Hoffer Andrea festőművész, restaurátor és E. Rácz László szobrászművész, restaurátor kiállítását és a délutáni íjász-, illetve solymászbemutatót, Róka Szabolcs mesemondó műsorát. Lesz gyermekjáték kicsiknek és nagyoknak, több néptánccsoport is bemutatkozik. Este nyárbúcsúztató és táncház várja a közönséget. Részletes információk: Zsambek-napfordulo.j-web.hu.
Helyszín: Zsámbéki Művelődési Ház (Zsámbék, Etyeki utca 2.) és környéke.
Időpont: egész nap

Ismerkedés a Balaton Színházzal. A teátrumot, a kulisszatitkokat a művészek mutatják be az érdeklődő közönségnek.
Helyszín: Balaton Színház (Keszthely, Fő tér 3.).
Időpont: 15 óra

Szeptember 20.
Drakula-konferencia. Vlad Tepes és a Drakula-hagyomány címmel tartanak konferenciát Pécsett. Az előadások nyilvánosak.
Helyszín: Dominikánus Ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 10 óra

Széchenyi-ünnepség. A Széchenyi Társaság hagyományaihoz híven, ünnepi külsőségek mellett születésnapján megkoszorúzza gróf Széchenyi István Magyar Tudományos Akadémia előtt álló szobrát. A koszorúzás után a Magyar Tudományos Akadémia felolvasótermében emlékünnepséget tartanak, melyen bemutatják a Széchenyi-emlékév, 2010 eddigi eseményeit. Itt kerül sor a Széchenyi Társaság díjának átadására, laudációk kíséretében.
Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia (1051 Budapest, Roosevelt tér 9.).
Időpont: 16.30

Magyar Történelmi Szalon. Sinka István, a Fekete Bojtár címmel tart előadást a költőről születési évfordulója alkalmából Medvigy Endre irodalomkutató.
Helyszín: a Jókai Mór Művelődési Központ színházterme (Budaörs, Szabadság út 26.).
Időpont: 18 óra

Szeptember 21.
Déryné szobra. Kétszáz évvel ezelőtt lépett először színpadra Déryné Széppataki Róza. A Budavári Önkormányzat a magyar dráma napján avatja fel Ligeti Miklós 1945-ben elpusztult Déryné-szobrának rekonstruált másolatát.
Helyszín: Horváth-kert (Budapest, I. kerület).
Időpont: 17 óra

Asszonysorsok a történelem sodrásában. Kosáryné Réz Lola reneszánsza címmel a szerző örököseivel – Kosáry Judittal, Bede Gábornéval, valamint Nagy Domokos Imre irodalomtörténésszel – Kovács Attila Zoltán főszerkesztő beszélget.
Helyszín: Kráter Könyvesház (1072 Budapest, Rákóczi út 8/A, belső udvar).
Időpont: 17 óra

Miért kiváltságos bolygó a Föld? A kérdésről előadást tart, majd a résztvevőkkel beszélget ifj. Csókási Pál amatőr csillagász.
Helyszín: városi művelődési központ (Veszprém, Dózsa György út 2.).
Időpont: 18 óra

Szeptember 22.
Közéleti kávéház. A rendszerváltás problémái és kutatási lehetőségei címmel Tőkés Rudolf politológus, professor emeritus (University of Connecticut, USA) beszél. A házigazda Révész Béla politológus (Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar).
Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, társalkodó (Szeged, Tisza Lajos krt. 54.).
Időpont: 17 óra

Hoffmann Rózsa előadása. Megőrizve és megújítva, avagy mit hozhat a közoktatási rendszer 2011 szeptemberétől? címmel tart előadást Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Pécsi Egyházmegye Justitia et Pax bizottsága találkozóján. Az előadás nyitott, mindenkit várnak.
Helyszín: alapítványi székház (Pécs, Janus Pannonius utca 11.).
Időpont: 18 óra

A megismerkedéstől a családalapításig. A nyári szünet elmúltával folytatja előadás- és beszélgetéssorozatát a keresztény házasságra készülő fiatalok számára a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Országos Lelkipásztori Intézet és a Katolikus Családtervezési Tanácsadó. A kéthetenként tartandó előadások szempontokat adnak a párválasztáshoz, érettebb önismerethez segítenek, valamint a családi élet főbb kérdéseit ismertetik. Az első alkalommal Önismeret címmel Sallai János és Sallai Anikó tart előadást.
Helyszín: Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola (1052 Budapest, Piarista köz 1.).
Időpont: 19 óra

Szeptember 23.
A műanyag kora. A polimerek a jelen és a jövő anyagai, amelyeknek fontos szerepük van a XXI. század megjósolt ipari forradalmát megalapozó nanotechnológiában a gyógyászattól az energetikán át a környezetvédelemig. Iván Béla, az MTA Anyag- és Környezetkémiai Intézete polimerkémiai és anyagtudományi osztályának munkatársa Polimerkorszakban élünk: a műanyagoktól a számítógépes csipig, az eldobható napelemekig, a nanotechnológiákig, a génsebészetig, gyógyszerekig és a környezetvédelemig címmel tart előadást. A kísérő programok között kvízjátékokat, látványos kémiai kísérleteket találhatunk.
Helyszín: ELTE Kémiai Intézet, Eötvös előadóterem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A).
Időpont: 17 óra

Szeptember 24.
Kerekasztal a jövőről. Vissza a jövőbe címmel rendez kerekasztal-beszélgetést Mart Laar történész, volt észt miniszterelnök azonos című kötete alapján a XXI. Század Intézet és a Terror Háza Múzeum Mart Laar és Surányi György egyetemi tanár, volt jegybankelnök részvételével. A beszélgetést Betlen János vezeti.
Helyszín: Terror Háza Múzeum, III. emeleti tárgyaló (1062 Budapest, Andrássy út 60.).
Időpont: 17 óra

A jól működő párkapcsolat titkai. Prof. dr. Bagdy Emőke pszichológus tart mesterkurzust a kérdésről, amelyet kötetlen beszélgetés követ. A belépődíj 2200 forint.
Helyszín: megyei művelődési és ifjúsági központ (Szombathely, Ady tér 5.).
Időpont: 19 óra

Szeptember 25.
Erkel Ferenc kétszáz év távolából. A zeneszerző születésének kétszázadik évfordulóján tudományos tanácskozást tartanak Gyulán. A zene-, művészet-, színháztörténeti, néprajzi és helytörténeti előadások a legújabb kutatások fényében vizsgálják Erkel Ferenc életművét. A díszvendég Kassai István zongoraművész. Részletek az Erkel-bicentenarium.hu/program10/10092501.pdf oldalon olvashatók.
Helyszín: Mogyoróssy János Városi Könyvtár (Gyula, Városház utca 13.).
Időpont: 9.30

Szeptember 26.
Huszárkavalkád Pákozdon. Huszárbemutatóval és -táborral emlékeznek a hagyományőrző huszárok a pákozd–sukorói csata 162. évfordulójára. Az emlékműnél rendezett ünnepi beszédet és koszorúzást követően korhű ruhába öltözött huszárok elevenítik fel a csata egyes jeleneteit. Részletes információ: Utazzitthon.hu/huszarkavalkad-pakozdon.html, érdeklődni továbbá a (22) 732 002, illetve a +36 (30) 474 7905-ös telefonszámon lehet.
Helyszín: katonai emlékhely (Pákozd, Mészeg-hegy).
Időpont: 11 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.