Ítéletidő a Cso-Ojun

Lavina sodort el kínai hegymászókat a velük lévő serpákkal együtt Nepálban, a Cso-Ojun, ahol a havazás miatt a magyar hegymászócsapat a várakozás mellett döntött. Ha javul az idő, akkor Erőss Zsolt és hét társa szeptember 26. és 30. között juthat fel a világ hatodik legmagasabb csúcsára.

2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember utolsó hetére tervezik a csúcstámadást a nepáli Cso-Ojun táborozó magyarok, akik arra vállalkoztak, hogy a januári balesete miatt lábamputáción átesett Erőss Zsolttal együtt felkapaszkodnak a világ hatodik legmagasabb, 8201 méteres csúcsára. A folyamatos havazás miatt a nyolctagú csapat várakozásra kényszerült, és nem indult újabb táborok építésére, a tapasztalt serpák azt mondják, két-három goromba napra még számítaniuk kell – tájékoztatta lapunkat műholdas telefonon az 5700 méteren lévő alaptáborból Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat és a mostani vállalkozás vezetője. Beszámolója szerint a hegyen még érezhető a monszun utóhatása, az időjárás, akár itthon, ott is megkeveredett, de a mostaninál is zordabb idő megérkezte előtt szeretnék elérni a II-es tábor szintjét.
A havazás miatt a Cso-Ojun súlyos baleset is történt, a napokban lavina sodort el egy kínai expedíciót. Előmászóik fix köteleket helyeztek el a II-es és a III-as tábor között, amikor a hó megindult velük, a hírek szerint senki sem halt meg, de többen megsérültek, a mentés tegnap is tartott.
A magyarok azt tervezik, hogy a II-es tábort 7120-7200 méteren építik fel, ez a bázis jelenti majd az akklimatizáció végét. Innen előbb az egész csapat lejjebb ereszkedik, majd – ha az idő jobbra fordul – elindulnak ismét felfelé, hogy 7500-7600 méteren kialakítsák a következő, előretolt csúcstámadó tábort. A csapat első csúcstámadását szeptember 26–30. közöttre tervezik, ha sikerrel járnak, akkor az expedíció befejezettnek tekinthető. Ha mégsem sikerül feljutniuk, akkor október elején újra próbálkoznak, de valójában azt remélik, hogy szeptember végére az egész csapat hazaérkezhet – fűzte hozzá Kollár.
A társaság két tagja, a trekkinges Kelemen Ferenc és Tóth Zsolt operatőr vasárnap hazaérkezett Budapestre. A mászást folytató Kollár Lajos, Erőss Zsolt, Szlankó Zoltán, Horváth Tibor és Kollmann András alkotta csapathoz csatlakozott Mécs László, Wetzl Péter és Gál László is. Kollmann filmet forgat Erőssről, a célja, hogy minél magasabbra fel tudja kísérni a sportolót, ezért teherhordó serpa segíti. Reményeik szerint legalább a II-es táborig, de akár feljebb is eljut. Wetzl Péter és Mécs László első magyarokként sível szeretnének leereszkedni a Cso-Oju tetejéről. A súlyos műtéten átesett Erőss Zsolt tegnap körülbelül kétszáz méterre volt az I-es tábortól, a protézise miatt a kőtörmelékes oldal kissé nehezebb terep volt a számára, mint a hó, de jól veszi az akadályokat, és újra a régi formáját mutatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.