Kamerákkal figyelnek egy bécsi zebrát

Kamerákat helyeztek el Bécs egyik gyalogátkelőhelyénél. A kísérlet célja, hogy kiderüljön, a szerkezeteket látva lassítanak-e az autósok a zebrához közeledve.

Hírösszefoglaló
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Próbaképpen kamerákat szereltek fel egy bécsi gyalogátkelőhelynél a biztonság növelése érdekében – adta hírül a távirati iroda. Ha beválik, akkor később akár egész Ausztriában is alkalmazhatják a módszert. A zebrához közeledő járművekre kettő, a gyalogosokra egy felvevőgépet irányítanak. Amelyik jármű nem fékez az előírt sebességre, arra ráközelít a kamera, és felvételt készít róla. A képsorokat elemzik, hogy kiderüljön, változtatnak-e az autósok a gyalogosokkal szembeni magatartásukon, tudva, filmezik őket. Megvizsgálják azt is, hogy a felvételek alkalmasak-e jogi bizonyítéknak.
A próbaüzem alatt, vagyis jövő nyárig személyes adatokat nem tárolnak a felvételekkel. A gyalogosokat érő közlekedési balesetek hatvan százaléka zebránál történik – hangsúlyozta Rudi Schicker közlekedésügyi tanácsos a kamera üzembe helyezése alkalmával.
A teszteléshez kiválasztott kereszteződésben az autósok, kerékpárosok és a villamos közlekedése egyaránt jól megfigyelhető. Az átkelőhelyen, amely az osztrák főváros egyik viszonylag jómódú negyedében található, májusban történt egy halálos baleset, egy autós elgázolt egy iskolás fiút.
A kamerák 120 ezer euróba kerültek, nagyobb mennyiségben zebránként negyvenezer euró költséggel számolnak a városatyák.
A hír – az internetes hozzászólásokból ítélve – megosztotta a bécsieket. Vannak, akik szerint hasznos, mások feleslegesnek tartják a kamerás megfigyelést. Többen a berendezés árát sokallták, szerintük ennyi pénzből jelzőlámpát is fel lehetne szerelni, vagy több rendőrt szolgálatba állítani az utcákon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.