Két hónapon belül metródöntés

2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November végéig meghozzuk a szükséges döntéseket a négyes metró beruházásának folytatásához és a BKV, pontosabban a budapesti közösségi közlekedés jövőbeni működéséhez, ha a választóktól megkapjuk a felhatalmazást – jelentette ki lapunk kérdésére Tarlós István, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje. Szerinte a BKV-nál, illetve a metróépítés és a járműbeszerzés szerződései ügyében zajló büntetőeljárások nem befolyásolhatják, hogy a kormány és a főváros végre valódi megállapodást kössön. Tarlós közölte: azonnal konkrétumokról tárgyal Orbán Viktor kormányfővel, ahogy elkészül a lista a főváros tényleges pénzügyi helyzetéről. – Mutogathat óriási sárga csekkeket Horváth Csaba, az MSZP jelöltje azután kezdett el nagyokat mondani az ingyenes BKV-ról, miután kormánybiztosként olyan szerződést erőszakolt át a fővároson, amely tarifaemelést és járatcsökkentést tartalmaz – fűzte hozzá. Közben Horváth a Blikk tegnapi számában ismét a BKV díjmentességéről, illetve a tarifák radikális csökkentéséről beszélt, és azt is bejelentette: népszavazást kezdeményez majd a témában.
Mint arról beszámoltunk, az Állami Számvevőszék kedden hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a négyes metró beruházásának ügyében. A számvevők szerint a szabálytalanul lefolytatott közbeszerzési eljárások, a teljesítéssel arányban nem álló díjfizetések, továbbá a felelőtlen, nyilvánvalóan és előre láthatóan kárt okozó szerződéskötési gyakorlat a magyar államnak, illetve a fővárosi önkormányzatnak okozott vagyoni hátrányt.
– Továbbra is ismeretlen tettes ellen nyomoz a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya a négyes metró beruházásánál tavaly decemberben indult nyomozásban – közölték lapunkkal a rendőrségen. Elmondták, a nyomozók dokumentumokat szereztek be a fővárosi önkormányzattól, a tervező- és a kivitelezőcégektől, a mai napig zajlik a tanúk kihallgatása, több esetben pedig szakértőket rendeltek ki.

Eltűnnek a bukaresti színek? Varsó és Prága már a városimázs tekintetében is lehagyott minket, Budapestnek a jövőben vállalnia kell az identitását – mondta a témában rendezett konferencián Tarlós István, aki szerint változniuk kell a város szimbólumainak is. Többek között azt tervezik: a sokat vitatott címer és a román nemzeti színekre hajazó zászló átalakítására szakértőket kérnek fel, kikérik az emberek véleményét, illetve sürgősen kijelölik a városban építhető toronyházak helyét. Tarlós megerősítette: Atkári János volt SZDSZ-es főpolgármester-helyettes gazdasági-pénzügyi tanácsai mellett igényt tart a szabad demokrata Bojár Iván András városarculati munkájára is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.